La mii de case din municipiu sunt declarate doar cate o persoana in contractele cu societatea de salubrizare Urban Serv.
Conducerea Societatii Urban Serv a demarat, de luni, o actiune de reevaluare a numarului de persoane din municipiul Botosani care locuiesc la case.
Asta pentru ca societatea este platita de primarie pentru gunoiul ridicat din zona caselor in functie de numarul de persoane declarate ca ar locui in acele locuinte, si nu in functie de cantitatea de gunoi ridicata din acea zona. Iar acest lucru, spun sefii de la Urban Serv, ar prejudicia societatea.
Cu alte cuvinte, raportat la numarul de persoane declarate, se ridica de la case o cantitate de gunoi mult mai mare decat ar fi normal, daca se ia in calcul norma de consum lunara pe o persoana care locuieste la casa.
„Avem contracte cu circa 4.500 de case iar numarul de persoane care locuiesc la aceste case este de vreo 6.500. Daca ar fi sa raportam numarul de persoane la numarul de case, vedem ca sunt foarte multe case cu o singura persoana. Am putea trage concluzia ca numarul de persoane singure este foarte ridicat in Botosani si cred ca nu este aceasta situatia reala”, a declarat Simion Drelciuc, directorul Urban Serv Botosani.
In aceste conditii, angajatii Urban Serv care lucreaza pe masinile de transportat gunoi ii vor lua la intrebari pe proprietarii caselor. In plus, fiecare masina de colectare a gunoiului a primit tabele cu casele care au incheiate contracte, iar de la casa care nu se afla pe lista de contracte, nu va ridica gunoiul, pana ce titularul nu va face contract. Iar clientii vor trebui sa declare numarul real de persoane din acea locuinta.
„Ne vom baza tot pe ce declara proprietarii, deci vom mai face un apel la buna credinta a botosanenilor care locuiesc la case. Facem aceasta actiune cu personal propriu si mergem pe buna credinta a cetateanului”, a mai precizat Simion Drelciuc.
Daca in urma acestei actiuni se va constata ca numarul de persoane este in continuare mult mai mic raportat la cantitatea de deseuri ridicate de la case, atunci se va veni cu o propunere in Consiliul Local pentru ca plata sa se faca la norma de consum pe persoana. Cu alte cuvinte, chiar daca la o casa este declarata o singura persoana ca ar locui in acel spatiu, daca pe luna se ridica o cantitate care inseamna norma de consum pentru patru persoane, plata se va face cat pentru patru persoane.
„Luam in calcul si o modificare a platii deseurilor la case. Daca nu se declara corect numarul de persoane in urma acestei evaluari, vom veni cu o propunere in Consiliul Local, ca plata sa se faca la norma consum. Daca ridic de la o casa patru pubele pe luna, de acolo sa-mi incasez banii pe patru pubele. Daca plateste pentru trei, ii ridic trei. Eu cred insa ca nu se va ajunge acolo, ca si noi avem interes sa se mentina curatenia, iar oamenii sa aiba cine sa le ridice gunoiul. Noi mergem pe principiul ca cetateanul ne respecta, cum si noi il respectam, si va declara corect fiecare proprietar cate persoane locuiesc in fiecare casa”, a mai spus directorul Drelciuc.
Potrivit reprezentantilor societatii de salubrizare, norma lunara de deseuri pe persoana care locuieste la casa ar fi reprezentata de o pubela de 110-120 de litri, iar in prezent de la multe case in care, potrivit declaratiei proprietarului, locuieste o singura persoana, se ridica si cate patru pubele pe luna.