Exista o prevedere legala care permite scutirea de la plata prin partajarea bunurilor intre soti.
Sute de oameni din mai multe judete din Ardeal au reusit sa evite plata timbrului de mediu folosindu-se de o prevedere legala care permite scutirea de la plata prin partajarea bunurilor intre soti.
Un act formal de partaj voluntar semnat in fata notarului va poate scapa de plata timbrului de mediu. De aceasta exceptie prevazuta de ordonanta 9/2013 s-au folosit deja sute de persoane din judetele Cluj, Maramures sau Bistrita, scrie capital.ro.
Pe scurt, potrivit legii, daca doi soti isi impart masina, cel care o primeste nu va plati taxa auto. Pana aici, totul pare clar, insa nimeni nu este nebun sa divorteze, doar pentru a scapa de taxa auto. Numai ca nici nu este nevoie. Partajul se poate face in mod voluntar intre doua persoane care detin in indiviziune un bun. Altfel spus, nu trebuie sa fii casatorit cu persoana respectiva pentru a detine o masina impreuna, iar daca esti casatorit, nu trebuie sa divortezi pentru a partaja un bun, respectiv, masina.
Timbrul de mediu a inlocuit incepand din acest an, vechea taxa de poluare, avand valori diferite fata de cele din anii trecuti. Astfel, masinile foarte vechi, Euro1 si Euro2, sunt favorizate, iar cele mai noi, Euro3 si Euro4, sunt purtatoare de taxe foarte mari la prima inmatriculare sau la schimbarea proprietarului in Romania, daca nu s-a platit anterior o taxa de poluare.
Introducerea acestui timbru de mediu a blocat, practic, piata de automobile second hand interna, stimuland, in schimb importurile de masini second-hand foarte vechi.
Chichita juridica este utila mai ales pentru persoanele care detin masini cu capacitate cilindrica mare. Acestia ar trebui sa plateasca pentru timbrul de mediu mii de euro.
De exemplu, pentru un Volkswagen Touareg cu motor V6 de 3.598 cmc si o putere de 280 CP, alimentat cu benzina, norma de poluare EURO IV, produs in 2004 si un pret second-hand (Autovit) – 6.800 de euro valoare timbrului de mediu conform calculatorului ANAF este de 13.352,72 lei sau 2.952,64 euro.
Pentru un Mercedes-Benz Clasa S cu motor de 5.461 cmc si o putere de 388 CP, alimentat cu benzina, norma de poluare EURO IV, produs in 2006 cu pret second-hand (Autovit) de 29.900 euro valoarea timbrului de mediu conform calculatorului ANAF este 18.497,11 lei sau 4.090,20 euro.
Lista judetelor in care se poate inmatricula un autoturism prin partaj voluntar NUMAI LA NOTAR, asa cum precizeaza casa de Avocatura Vicentiu Coltuc, Coltuc si Asociatii:
– BUCURESTI
– ARGES
– BIHOR
– BRASOV
– CALARASI
– CARAS- SEVERIN – PARTAJ NUMAI IN URMA DIVORTULUI
– DOLJ
– GALATI
– GORJ
– HARGHITA
– HUNEDOARA
– IALOMITA
– MARAMURES
– MEHEDINTI
– PRAHOVA
– SALAJ
– SATU MARE
– TELEORMAN
– TIMIS
– VALCEA
Pentru judetele Alba si Vaslui nu se fac inmatriculari prin partaj voluntar.
Judetul Bacau accepta partajul voluntar facut atat de notar cat si de avocat.
Pentru judetele Galati, Teleorman, Valcea – pentru partaj se depune intreg dosarul la inmatriculari si in 30 de zile ne dau raspunsul.
In judetul Braila, aveti idee daca se permite inmatricularea prin partaj voluntar?
Ne-am interesat pentru dvs. si ni s-a spus ca la Braila in cateva saptamani se va putea. Nu am putut obtine o data exacta ca sa va putem comunica. Cand vom mai afla ceva legat de acest subiect va vom anunta in timp util.