Fluctuatia personalului: de la fenomen, la exceptie – Top 4 metode testate

Fluctuatia de personal este uneori binevenita. Revigorarea echipei cu noi talente ofera firmei un suflu nou, idei proaspete si candidati calificati in multiple domenii.

Cu toate acestea, daca plecarea angajatilor constituie o problema frecventa, atunci firma poate suferi pierderi pe toate planurile.  

Fidelizarea angajatilor, un proces continuu cu rezultate discutabile 

Pentru a stopa valul de plecari, companiile recurg la fel si fel de solutii. Insa, putine stiu ca fidelizarea personalului reprezinta un proces la care trebuie muncit constant. 

  • Promovarea raportata la feedback 

Fiecare angajat are ceva de oferit, diferit fata de cel de langa el. O miscare inteligenta din partea firmei este aceea de a promova persoanele in functie de aportul concret in cadrul echipei. De exemplu, forta de munca din Vietnam impresioneaza prin rezistenta la munci fizice de intensitate crescuta, prin buna cunoastere a limbii engleze sau prin faptul ca se pliaza rapid unui spectru larg de activitati. Astfel, acestia pot da dovada de anduranta la muncile agricole, dar pot la fel de bine sa performeze in domeniul culinar.  

Agentia de recrutare Work-finder.eu vine in sprijinul acestei teorii sustinand faptul ca muncitorii asiatici sunt gata sa preia sarcini extra si sa lucreze ore suplimentare in eventualitatea lipsei de personal, pentru a-si suplimenta veniturile. In acest fel, firma are certitudinea unei echipe constante care atenueaza efectele unei potentiale fluctuatii de personal. 

  • Solutii de autodepasire a angajatilor 

Statisticile indica faptul ca oamenii parasesc locul de munca la aproximativ doi ani de la angajare. Nevoia de evolutie profesionala si personala incepe sa se concretizeze tot mai tare pe masura ce angajatul se familiarizeaza cu sarcinile de la job. In acel moment cauta noi oportunitati si provocari prin care sa creasca profesional si care sa aduca venituri mai mari. O solutie eficienta este aceea in care angajatorul monitorizeaza parcursul fiecarui angajat si ofera posibilitati de calificare in functie de potential.  

  • Facilitati menite sa asigure confortul psiho-emotional 

Jobul nu este doar…despre munca. De altfel, specialistii puncteaza rolul unor anumiti factori care compun mediul optim pentru desfasurarea activitatii lucrative. Marile businessuri investesc in zone de relaxare si socializare pentru ca angajatii sa-si incarce bateriile intr-un mediu diferit. Poate fi vorba de o sala cu jocuri de masa, fotolii de masaj sau chiar echipamente de facut sport.  

Deosebit de binevenite sunt facilitatile acordate pentru timpul liber. Ideal ar fi ca aceste beneficii sa se acorde in functie de profilul particular al persoanelor, deoarece fiecare are nevoi diferite si un alt stil de viata. De aceea, angajatorii permit oamenilor din echipa sa aleaga individual tipul de bonus in limite financiare prestabilite. 

  • Banii nu sunt unicul factor care promit loialitatea angajatilor 

Legat de punctul anterior, trebuie stiut si faptul ca promovarea poate fi de mai multe feluri. Directorii firmelor pot rasplati implicarea angajatilor sau disponibilitatea de a lucra suplimentar prin: 

  • acordarea unor zile de odihna in plus;  
  • implicarea in activitati de organizare si gestionare a firmei;  
  • largirea sarcinilor la nivel de departamente;  
  • ateliere si workshop-uri personalizate in functie de abilitatile angajatilor;  
  • numirea unui angajat al lunii; 
  • facilitati in ceea ce priveste viata personala; 
  • optiuni pentru pregatire profesionale – evident, suportate din banii firmei.  

Astfel, daca salariul ajunge sa fie unicul motiv care mentine colectivul sudat, atunci fiecare se va reorienta automat in momentul in care firmele concurente ofera o salarizare mai buna. 

Oamenii sunt fiinte complexe, iar oportunitatile non-financiare au capacitatea de a servi mai multor nevoi pentru care banii nu sunt o resursa suficienta. Desigur, salarizarea motivanta ramane in continuare indispensabila, dar daca ajunge singurul factor care influenteaza productivitatea, atunci fluctuatia constanta de personal este inevitabila. 

Sursa foto: pexels.com

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.