DOLIU in lumea culturala!

Poemele sale au aparut in revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review si American Poetry Review.

Nina Cassian a murit, marti, la varsta de 89 de ani, la New York, au declarat pentru Mediafax surse apropiate familiei acesteia. (CLICK PE POZA)

Nina Cassian a decedat in urma unui stop cardiac. Ea a murit „linistita”, in resedinta ei, potrivit surselor citate.

Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locala, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

Nina Cassian, nascuta Renee Annie Cassian, s-a nascut pe 27 noiembrie 1924, la Galati, si traia de mai multi la New York (SUA).

Nina Cassian a fost o cunoscuta poeta, eseista si traducatoare.

In 1985, Nina Cassian calatoreste in Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursa Soros, pentru a sustine un curs la New York University. Dupa o luna afla de arestarea si uciderea in inchisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiati, in al carui jurnal confiscat de Securitate era mentionata „cu parerile mele politice, evident anticeausiste”. Ia hotararea de a nu reveni in tara. Imediat, apartamentul sau din Romania este confiscat, iar cartile ii sunt interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului Ceausescu.

In Anglia ii apare volumul de versuri Call Yourself Alive si, in Statele Unite, Life Sentence, traduceri ale volumelor din tara, precum si volumele inedite Take My Word for It!, Blue Apple si Lady of Miracles, care se bucura de succes.

Pana in prezent, poeta Nina Cassian a trait la New York, iar „proiectul major al varstei si vietii” sale este scrierea memoriilor, oglinda a „anilor furati si daruiti”, proiect ale carui prime doua volume, Memoria ca zestre, s-au bucurat de un ecou important in tara si de numeroase cronici.

In anul 1994, i se decerneaza „Leul literar” de catre New York Library.

In 2005, lanseaza la Institutul Cultural Roman din New York al treilea volum memorialistic, Memoria ca zestre. Cartea a III-a. Editura americana Norton ii propune editarea poemelor sale scrise in limba engleza in cadrul seriei Selected Works, o performanta pentru o poeta sosita din Estul Europei.

Poemele sale au aparut in revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review si American Poetry Review.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.