Nu este zi sa nu auzim pe posturile de radio si televiziune, sau sa nu citim in ziare despre eforturile pe care politicienii puterii le fac pentru ca romanii sa o duca mai bine.
Dar sta omul de rand sa faca un calcul legat de cresterea nivelului lui de trai in ultimii ani ca rezultat al „eforturilor” celor ce trambiteaza cresterile salariale si majorarile de pensii?
„Au crescut salariile si pensiile!”, se lauda cei aflati acum la putere. Dar, hai sa-i intrebam mai departe: ce s-a intamplat cu preturile, cu taxele de tot felul? Ce putem cumpara cu aceste pensii si salarii marite?
Daca o sa punem salariile si pensiile deoparte, iar de cealalta preturile diferitelor produse, dar si taxele si impozitele de tot felul, aliniindu-le ca intr-o cursa pentru a le analiza goana, vom vedea ADEVARUL ASCUNS: cheltuielile noastre de toate zilele au luat-o razna, intr-o goana cu care veniturile nu au mai tinut pasul.
Si nu pentru ca a crescut nivelul de trai al romanului si s-a pus acesta pe aruncat banii in stanga si-n dreapta pentru ca are de unde. Nici pe departe nu se intampla asta. Romanul de rand, cel cu venituri dintr-o leafa de pensionar, de bugetar dar si angajatul din mediul privat, care, de multe ori, traieste si cu salariul minim pe economie, isi permite acum mult mai putine lucruri decat isi permitea cu cinci, sase ani in urma. Portofelul este mai plin, dar ce folos, ca acesti bani nu mai ajung sa umple frigiderul ca in urma cu cativa ani, sa ii permita o vacanta macar ca in perioada de criza. Asta este minciuna guvernantilor actuali: spun adevarul doar pe jumatate, uitand ca in ecuatia nivelului de trai nu intra doar valoarea salariilor si a pensiilor, ci si ce poti cumpara cu acestea.
Si datele statistice nu mint. Recent publicate de catre Institutul National de Statistica (INS), aceste date arata clar adevarul din spatele laudei guvernantilor cu mariri de salarii si de pensii: cu aceste venituri, o familie traieste mult mai rau ca in urma cu cativa ani.
Astfel, daca in 2009 o familie cu venituri medii reusea sa cumpere din veniturile lunare 467 kg de carne de porc, in 2013 nu mai putea cumpara decat 415 kg. Acum cinci ani, romanii puteau sa-si cumpere, din veniturile lunare, 216 kg de telemea de vaca, iar in 2013 cu 40 de kg mai putin, respectiv 176 kg.
Daca in 2009, o familie putea sa cumpere 785 de litri de benzina, anul trecut isi permitea doar 460 de litri. Cantitatea a scazut insa in ultima luna, de cand a fost introdusa taxa de 7 eurocenti pe carburanti.
Si exemplele pot continua raportandu-ne veniturile la multe alte produse, servicii, taxe sau impozite.
CONCLUZIA care se desprinde din datele oficiale ale INS, dar pe care romanii o pot desprinde cu usurinta si din viata lor de toate zilele daca stau sa faca o minima analiza a ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, este ca SE TRAIESTE DIN CE IN CE MAI RAU IN ROMANIA, in ciuda cresterilor salariale si de pensii cu care guvernantii incearca sa ii imbete pe cei care le-au dat voturile in speranta ca schimbarea le va aduce un nivel de trai mai bun.
Traim mai rau, desi, pe hartie, analiza pensiilor si salariilor din ultimii ani arata ca salariul mediu net a crescut cu 368 de lei din 2009 pana in 2013. In 2009, salariul mediu net era 1.282 de lei, iar la sfarsitul anului trecut a ajuns la 1.650 lei. Pensia medie a crescut si ea de la 682 de lei, cat era acum cinci ani, la 811 lei in 2013. (Aurora Dimitriu)