O situatie mai putin intalnita cu ocazia momentelor de acordare a titlului de „Cetatean de onoare” al municipiului Botosani, s-a derulat, miercuri, in sedinta de Consiliu Municipal. Pe langa laude, nu au lipsit criticile. S-a desprins si intrebarea: nu se acorda prea usor acest titlu ? Sau, poate sunt botosaneni care au trudit cu daruire extrema pentru comunitate si meritele lor nu ajung sa fie incununate cu acest titlu…
Personalitatea propusa pentru acest titlu a intampinat critici din partea unor consilieri. Ba s-a facut auzita si remarca potrivit careia titlul s-ar acorda cu prea mare usurinta. Unul dintre consilieri a propus o lista de avut in vedere pe viitor pentru acest titlu, din care nu ar trebui sa lipseasca nici Gorun, cainele politist care are la activ multe fapte eroice.
Personalitatea propusa pentru titlul de cetatean de onoare a fost profesorul pascanean Viorel Enea. Acesta este presedintele fondator si director general al Centrelor de Studii „Stefan cel Mare si Sfant” si al Centrelor de Studii Europene, din mai multe orase din tara.
Propunerea pentru a i se acorda titlul a venit din partea primarul profesoarei Elena David, directorul Centrului de Studii „Stefan cel Mare si Sfant” Botosani.
Neasteptat, dupa prezentarea facuta profesorului, consilierul Florin Ghiorghita a intervenit si a scos in evidenta si „neajunsuri” ale scolii particulare de care se leaga numele profesorului Enea. Gheorghita a spus insa ca aceste neajunsuri, lipsuri in activitatea scolii, nu il vor influenta la vot.
A urmat o interventie si mai dura, din partea consilierului municipal Gheorghe Iavorenciuc, care a lasat de inteles ca ar fi multe alte nume de profesori botosaneni care au facut pentru comunitate lucruri exceptionale si care ar merita acest titlu.
„Dupa cum spune si domul Gheorghita, scoala scartie, nu sunt toate lucrurile bine puse la punct. Eu am tras o concluzie imediata si as solicita Consiliului Local, poate ne gandim la un titlu onorific acordat colectivitatilor. Sunt scoli botosanene de cea mai inalta valoare, Colegiul „Laurian”, Colegiul „Mihai Eminescu” si scoli generale exceptionale, gradinite exceptionale. Cadre didactice care de 60-70 de ani trudesc spre binele nostru si isi dau aici, pentru noi, sufletul. Nu vreau ca un titlu acordat unui cadru didactic, unei scoli, sa fie in detrimentul altora. Stiti ca eu am fost printre ultimii care am solicitat sa se acorde titlul de cetatean de onoare unor personalitati botosanene si am mers pe ideea ca nimeni nu va distruge fapta si munca unui om”, a spus consilierul Gheorghe Iavorenciuc.
Acesta a mai adaugat ca poate improviza pe loc o lista in care sa-si gaseasca locul multi botosaneni, sau poate societati comerciale, licee si, de ce nu, si un … caine erou.
„Dar stati sa va citesc o lista : Scoala nr. 13, Colegiul „Laurian”, Gradinita 14, Liceul Pedagogic, Serviciul de Protectie si Paza, Conrec, Victor Construct, Elsaco, Electroalfa, chiar si Contac, poate secretarul Primariei, poate protopopul, poate fostii primari, poate si fostii sefi de partid sau chiar organizatorii SeptemberFest. Sau, un erou pe care il avem intre noi, cainele politistilor, Gorun… Sa fim foarte seriosi, stimati colegi, sa nu dam cu stanga aur si ceilalti care au muncit si s-au sacrificat pentru acest oras, profesorii nostri extraordinari, sa ii dam uitarii”, a incheiat consilierul Gheorghe Iavorenciuc.
Desi consilierii municipali au votat acordarea titlului profesorului dr. Viorel Enea, cu cateva abtineri, profesorul a parasit sala de sedinte vizibil deranjat.
Prof. dr. Viorel Enea, este autor de carti, co-autor al unor cursuri cu profil juridic, are la activ multe titluri obtinute in activitatea sa, pana la varsta de 56 de ani, cat are in prezent.
Este membru fondator si presedintele Uniunii Nationale pentru Dezvoltarea Invatamantului Particular Preuniversitar din Romania membru in Consiliul Managerial al Scolilor Independente Europene, care isi are sediul la Haga.
Este membru al Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, vicepresedinte al Departamentului Moldova.