Manualele digitale au aparut, dar cum ramane cu cele tiparite?

Din aceasta saptamana, cadrele didactice, elevii, parintii si publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I si a II-a, in format digital, intrand pe site-ul manuale.edu.ro. Se stie ca elevii din clasele I si a II-a au inceput anul scolar fara manuale pe banci. Cand vor ajunge, totusi, si manualele tiparite la elevi?

Inca nu stiu cu exactitate nici cadrele didactice, nici parintii, cand vor ajunge la elevi manualele tiparite. In niciun caz nu se va intampla asta in anul in curs. In schimb, oficialii Ministerului Educatiei au anuntat ca au rezolvat problema manualelor digitale.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a semnat luni, 13 octombrie, ordinele de ministru privind aprobarea noilor manuale destinate disciplinelor din clasele I si a II-a, castigătoare ale licitatiei organizate de MEN.

Este vorba despre manualele la disciplinele „Matematica si exploarea mediului” pentru clasele I si a II-a, „Comunicare in limba romana”, clasa a II-a, „Comunicare in limba moderna – Limba engleza” pentru clasele I si a II-a, „Comunicare in limba materna maghiara”, clasa I si „Comunicare in limba romana pentru minoritati”, clasa I.

De miercuri, 15 octombrie, cadrele didactice, elevii, parintii si publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I si a II-a, in format digital, intrand pe site-ul manuale.edu.ro. Astfel, cadrele didactice pot folosi la clasa manualele digitale disponibile. Pana la achizitionarea pachetului manual print – manual digital, ele pot fi consultate pe platforma pusa la dispozitie de MEN.

”In perioada 16 – 22 octombrie, cadrele didactice din invatamantul primar vor alege din oferta existenta, manualele adecvate nivelului de pregatire a clasei. Comenzile pentru manualele in format print si digital vor fi facute de catre scoli și transmise inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti si Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE). La finalul procesului de centralizare a cererilor, CNEE va incheia contracte cu ofertantii care au castigat licitatia, in vederea achizitionarii manualelor solicitate de catre unitatile de invatamant. Editurile vor tipari si distribui manualele catre inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti”, anunta Ministerul Educatiei.

Noile manuale sunt parte a unui proces de modernizare a educatiei, de adaptare a ei la realitatile societatii contemporane, mai sustin oficialii invatamantului romanesc. Procesul de actualizare si modernizare a manualelor se desfasoara in paralel cu revizuirea programelor scolare pentru invatamantul preuniversitar, mai anunta sefii Ministerului Educatiei.

Noile manuale au si o componenta digitala, insa varianta digitala nu inlocuieste manualul tiparit. Cele doua variante ale manualelor (print si digital) functioneaza in paralel.

Printre avantajele pe care le evidentiaza acestia pentru noile manuale este si faptul cam mnualele digitale au un grad mai mare de interactivitate, sporind gradul de interes al elevilor si contribuind la cresterea calitatii si performantelor actului educational. Un alt avantaj al noilor manuale este ca acestea prezinta mai multa rigoare in privinta calitatii continutului. Viabilitatea manualelor este de patru ani scolari, cu posibilitatea de extindere pentru inca doi ani scolari, cu conditia reevaluarii lor. Manualele scolare sunt supuse unui proces periodic de analiza, pe durata valabilitatii acestora. Nu vor avea insa acces la ele toti copiii, multi elevi din zonele rurale fiind dezavantajati in aceasta privinta.

In ceea ce priveste lotul de manuale pentru disciplina „Comunicare in limba romana”, clasa I, contestat de catre unii ofertanti participanti la licitatie, MEN asteapta decizia Consiliului de Solutionare a Contestatiilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.