Dolarul a crescut

Declaratia unui oficial al Fed, care a afirmat ca banca centrala americana va majora dobanda, la intalnirea Comitetului sau monetar de la jumatatea lui iunie, a avut ca efect imediat aprecierea dolarului fata de euro.

Astfel, cursul dolarului american a crescut vineri la 4,1559 lei, mai sus cu 13,15 bani fata de inceputul saptamanii, intr-o şedinta in care cotatiile au fluctuat intre 4,117 şi 4,172 lei.
 
In cazul in care plasamentele in dolari se vor mentine pe o panta ascendenta in paralel cu ieşiri de capital de pe pietele emergente, este posibil ca saptamana aceasta dolarul sa depaşeasca maximul de 4,2107 lei, care a fost atins in 16 martie.
 
Aprecierea monedei elvetiene a fost de mai mica amploare, ea crescand vineri la 4,2462 lei, cand ea creştea pe pietele internationale la 1,037 – 1,043 franci/euro. Comparativ cu inceputul saptamanii cursul a urcat cu 1,53 bani.
 
Volatilitatea euro a fost mai mare decat in ultimele saptamani. Maximul de 4,4192 lei a fost atins luni iar minimul ultimelor şapte luni şi jumatate, de 4,3965 lei, a fost inregistrat joi.
 
La finalul perioadei analizate, media a fost stabilita la 4,4105 lei, intr-o sedinta cu volume de tranzactionare ridicate, in ton cu evolutiile de pe pietele internationale. Deschiderea s-a realizat la 4,4040 lei, iar tranzactiile s-au realizat intre 4,40 si 4,4120 lei. La inchiderea pietei locale cotatiile erau de 4,4110 – 4,4140 lei, dar seara, pe cele internationale, ele au coborat usor, la 4,4070 – 4,41 lei.
 
Evolutia leului nu a fost influentata de anuntul INS referitor la cresterea inflatiei in amrtie cu 0,4%, astfel ca rata anuala a ajuns la 0,8%, in conditiile majorarii costurilor la marfurile nealimentare si servicii.
 
In perioada urmatoare, monedele de la marginea zonei euro ar urma sa se deprecieze, in condițiile in care Rezerva Federala americana urmeaza sa majoreze dobanzile.
 
Aceste perspective au marcat si evolutia perechii euro/dolar, care de la 1,1018 dolari a coborat la finalul perioadei la 1,0568 dolari, minimul ultimelor trei saptamani. Reamintim ca in 16 martie euro a scazut pana la 1,0458 dolari, cea mai scazuta cotatie a ultimilor mai bine de 12 ani, iar analistii anticipeaza pentru acest an atingerea paritatii intre cele doua monede.
 
La deprecierea euro contribuie si politica de relaxare cantitativa a BCE, care injecteaza lunar 60 de miliarde euro in economia zonei, dar si situatia incerta a Greciei, care ar putea fi nevoita sa renunte la moneda unica.
 
In piata la termen de la Sibiu, euro a scazut pentru iunie de la 1,0825 la 1,0605 dolari. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.