PRETUL GAZELOR CRESTE pentru CLIENTII CASNICI! Vezi la cat ajunge, de la 1 iulie

Populatia va simti din luna urmatoare pretul usturator la gazele naturale. Calendarul de liberalizare stabilit cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, are ca urmator pas cresterea pretului gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica , data de 1 iulie.

Asadar, de la aceasta data, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica devine 60 de lei/MWh, in conditiile in care in prezent este de 53,3 lei/MWh. 
 
Calendarul amintit prevede ca in 2020 sa se ajunga la 90 lei/MWh, fapt evidentiat in proiectul de HG publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei. 
 
Conform noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, pretul gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica va ajunge in iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 va creste la 72 lei/MWh, apoi, o alta scumpire va fi la 1 aprilie 2018 – 78 lei/MWh, la 1 aprilie 2019 va ajunge la 84 lei/MWh si la 1 aprilie 2020 va atinge 90 lei/MWh.
 
Nota de Fundamentare a proiectului mentioneaza ca, in urma discutiilor care au avut loc cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale, in cadrul misiunilor de evaluare din perioada ianuarie – mai 2015, au fost elaborate mai multe scenarii de calendar de liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna (pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei), cu aplicare incepand de la 1 iulie 2015.
 
Toate scenariile au fost concepute cu aplicarea unei cresteri de pret pentru productia interna incepand cu data de 1 iulie 2015. Din acest motiv, pentru predictibilitate, s-a considerat ca ar fi util, pentru piata in general, ca acest calendar sa urmareasca o singura crestere anuala a pretului productiei interne, componenta a pretului final reglementat, odata cu stabilirea tarifelor, respectiv in luna aprilie a fiecarui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent – martie an urmator a avut in vedere si ciclul de injectie-extractie, care se realizeaza in aceeasi perioada.
 
Reprezentantii FMI, ai UE si BM au solicitat ca pretul productiei interne pentru clientii casnici si producatorii de energie termica sa fie, incepand cu data de 1 iulie 2015, de 62 lei/MWh, motivat de faptul ca in calendarul agreat in anul 2012 la data de 1 iulie 2015 era prevazuta aceasta valoare a pretului productiei interne.
 
Romania s-a angajat in cadrul Memorandumului de Intelegere semnat cu Comisia Europeana si, respectiv, in Scrisoarea de Intentie semnata la data de 14 septembrie 2011 cu Fondul Monetar International, parte integranta a Acordului de Intelegere de tip preventiv semnat cu FMI si Comisia Europeana, sa elimine gradual preturile reglementate in sectorul gazelor naturale, atat pentru consumatorii non-casnici, cat si pentru consumatorii casnici.
 

Avand in vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clientilor casnici si efectele financiare dificile generate de cresterea pretului final la clientii non-casnici in cadrul procesului de convergenta a preturilor productiei interne la preturile de import si de eliminare a preturilor finale reglementate, autoritatile romane au convenit cu organismele financiare internationale un calendar de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze naturale.

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.