158 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR

Sarbatorim astazi, 24 ianuarie 2017, Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 sau ‘Unirea Mica’, moment istoric ce a marcat primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman. Dupa ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales in unanimitate domn al Moldovei, la 24 ianuarie/5 februarie, este ales și domn al Munteniei. Telul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, cand a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

La 24 ianuarie 2017 se implinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

La Brasov, la 12/24 mai 1848 se elabora programul-legamant: ‘Printipiile noastre pentru reformarea patriei’, ce cuprindea obiectivul fundamental romanesc: ‘Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc’.

Procesul, bazat pe puternica apropiere culturala şi economica intre cele doua ţari, a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova şi Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodamantul razboiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizarii unirii.

Votul popular favorabil unirii in ambele tari, rezultat in urma unor Adunari ad-hoc in 1857 a dus la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune. La inceputul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, act care a adus cele doua state intr-o uniune personala.

In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

Ziua de 24 ianuarie a fost votata ca zi libera nelucratoare, in septembrie 2016, de catre Parlament.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.