Autoritatile romane au intrat in ALERTA dupa aparitia unei boli grave in centrul Europei!

La punctele de frontiera vor fi controale mult mai drastice, iar toate produsele de origine animala aduse de pe teritoriile tarilor cu focare urmand sa fie confiscate. Aparitia doar a unui singur caz pe teritoriul tarii ar insemna interdictia exportului de carne si produse de origine animala pentru 12 ani.

Aparitia a patru cazuri de pesta porcina africana la porcii mistreti dintr-o padure apropiata localitatii Zlin, pe teritoriul Cehiei, la sfarsitul lunii trecute, i-a determinat pe membrii Comitetului pentru Combaterea Bolilor sa se intruneasca in sedinta la Institutia Prefectului.

Investigatia a concluzionat ca boala nu a fost introdusa in Cehia prin mistreti vii, cel mai apropiat focar fiind la 400 de kilometri, in Ucraina, ci prin factorul uman, cadavrele fiind gasite foarte aproape de un drum de circulatie internationala intensa a camioanelor.

Coordonata de prefectul Dan Slincu, intrunirea a avut ca scop dispunerea unor masuri pentru prevenirea aparitiei unor cazuri de pesta porcina pe teritoriul tarii.

Potrivit lui Ovidiu Airimitoaie, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in conditiile in care nici focarele de pesta porcina din Republica Moldova si Ucraina nu au fost stinse, se mentine starea de alerta maxima.

DSVSA a dispus interzicerea circulatiei porcinelor domestice in targurile de animale, interzicerea cresterii porcinelor in apropierea mediului silvatic, comunicarea de indata catre medicul veterinar a tuturor cazurilor de imbolnavire, identificarea tuturor porcinelor din exploatatiile noncomerciale si comerciale sau achizitionarea de produse alimentare care contin carne de porc numai din locuri autorizate.

In continuare, la punctele de frontiera ale judetului vor fi controale, toate produsele de origine animala aduse de pe teritoriile tarilor cu focare urmand sa fie confiscate.

In discutie s-au adus din nou si situatiile pe care primariile ar fi trebuit sa le transmita in privinta amenajarii unor puturi seci pentru depozitarea eventualelor cadavre ale animalelor.

In conditiile in care primarii nu au raspuns solicitarilor autoritatilor, prefectul Dan Slincu a precizat ca vor fi trimise din nou adrese cu termen de comunicare pana pe 20 iulie. Asta deoarece puturile ar trebui sa respecte mai multe conditii pentru a fi autorizate, sa nu fie in zone inundabile si cat mai departe de zonele populate.

Pesta porcina africana nu este transmisibila la om insa poate produce adevarate dezastre economice. Aparitia doar a unui singur caz pe teritoriul tarii ar insemna interdictia exportului de carne si produse de origine animala pentru 12 ani.

Aceasta este o boala foarte infectioasa, fara tratament sau vaccin, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine.

Simptomele pestei porcine sunt febra ridicata de 40-42 grade, inrosirea pielii, scaderea apetitului, apatie, cianoza, lipsa de coordonare motorica si moartea subita a animalelor.

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.