Home Actualitate CARTI DE IDENTITATE noi cu „cip”! Vezi ce elemente si informatii personale...

CARTI DE IDENTITATE noi cu „cip”! Vezi ce elemente si informatii personale vor contine noile documente!

Incepand cu 1 aprilie 2014, romanii vor primi noi documente de identitate , printre acestea numarandu-se si cartile de identitate electronice, care vor contine mai multe informatii personale si cateva elemente de particularizare.

Detaliile sunt prevazute intr-un proiect de Hotarare de Guvern al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Aceste buletine noi vor contine mai multe elemente de particularizare. Datele cu caracter vizibil care exista si in prezent sunt: numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a a titularului, imaginea faciala, CNP si adresa de domiciliu.

In afara acestora, noile carti de identitate electronice vor mai contine: datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului, prenumele parintilor titularului, certificate si certificate calificate, date biometrice ale titularului constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

„Cartea de identitate va avea incorporat un cip cu interfata contact, iar Cartea electronica de identitate (CEI) si Cartea electronica provizorie vor avea incorporate un cip cu dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute (…) Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice”, se arata in nota de fundamentare.

Totodata, accesul la datele necesare crearii semnaturilor digitale va fi permis numai dupa o validare suplimentara de catre titularul CEI cum ar fi un numar personal de identificare (PIN).

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cartii electronice de identitate se realizeaza numai in prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor sau al Directiei, cu exceptia situatiei in care persoana este netransportabila, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care inregistreaza cererea pentru eliberarea cartii electronice de identitate.

In acelasi timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cartii electronice de identitate si stocate in Sistemul national informatic de evidenta a persoanelor se sterg prin procedura automata, imediat dupa ridicarea cartii electronice de identitate sau, daca nu a fost ridicata, cel tarziu la implinirea unui termen de 3 luni de la data programata pentru eliberarea acesteia.

„Procedurile de stergere asigura imposibilitatea recuperarii partiale sau totale a datelor sterse”, se precizeaza in proiect.

Cartile de identitate electronice vor fi facute de Directia Generala de Pasapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice.

Noile carti de identitate vor contine prenumele parintilor, dar si amprentele a doua degete. In plus, MAI propune modificarea mai multor reglementari ce stabilesc forma si continutul actelor de identitate, scrie avocatnet.ro.

Astfel, buletinele electronice vor fi puse in circulatie incepand cu 1 aprilie, in timp ce alte documente vor fi eliberate, treptat, in maximum 18 luni de la emiterea primei carti electronice de identitate.

Potrivit proiectului HG, documentele electronice CEI si CER reprezinta o optiune pe care solicitantii o au la dispozitie in raport cu actele de identitate sau actele de rezidenta clasice.

„CEI si CER se elibereaza numai la solicitarea persoanei interesate, in varianta in care aceasta considera ca raspunde intereselor sale: cu sau fara amprente digitale”, se specifica in nota de fundamentare.

Potrivit proiectului HG, memoria inclusa in cip va avea trei zone: zona de date cu caracter personal, zona de date biometrice (la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman) si zona de certificate si certificate calificate care reprezinta „o carte de identitate” virtuala ce permite identificarea in mediul electronic.

„Datele biometrice se colecteaza exclusiv pentru a fi introduse in CEI/CER si nu se stocheaza in baze de date pentru interogari ulterioare. Dupa personalizarea CEI respectiv a CI i transmiterea acestora la autoritatea competenta sa le elibereze, toate datele stocate in bazele de date de productie se sterg imediat prin procedura automata si ireversibila”, se subliniaza in nota de fundamentare.

In acelasi timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cartii electronice de identitate si stocate in Sistemul national informatic de evidenta a persoanelor se sterg prin procedura automata, imediat dupa ridicarea cartii electronice de identitate sau, daca nu a fost ridicata, cel tarziu la implinirea unui termen de 3 luni de la data programata pentru eliberarea acesteia.

Exit mobile version