Unele persoane mizeaza pe datele de nastere sau pe numere pe care le considera aducatoare de noroc, in timp ce altele sunt convinse ca exista o schema logica care le va aduce premiul cel mare.
De exemplu, la loteria din Marea Britanie, sansa de a castiga marele premiu este de unu la aproape 14 milioane. Pentru premiul al doilea, sansele devin de unu la 2,3 milioane si acestea cresc simtitor pe masura ce suma de bani scade, potrivit The Telegraph.
In aceste conditii, multi se gandesc cum ar putea sa atraga zeita norocului de partea lor. O metoda ar fi sa mizeze pe numerele care au fost extrase cel mai des.
Daca ne raportam la Loteria Nationala din Marea Britanie, care a fost lansata in 1994, numarul care a fost cel mai des scos din urna este 44 – de 253 de ori. Pe locurile urmatoare se claseaza:
38 – extras de 251 de ori
40 – extras de 249 de ori
23 – extras de 248 de ori
39 – extras de 246 de ori
33 – extras de 245 de ori.
Cu toate acestea, frecventa aparitiilor acestor numere nu garanteaza faptul ca exista mai multe sanse ca ele sa apara, concomitent, in cadrul aceleiasi extrageri.
Este interesant insa de observat, pentru cei obisnuiti sa parieze pe numerele care semnifica zilele de nastere, ca cinci dintre numerele cel mai des extrase sunt mai mari decat 31. In plus, numarul celor care isi joaca zilele de nastere este destul de mare asa ca, si in cazul unui castig, premiul se va imparti intre mai multe persoane.
O alta varianta este alegerea numerelor care au iesit cel mai rar. Folosind acelasi sistem, cel mai putin extrase numere sunt 20, 13, 21, 41, 16 si 37.
Dr. John Haigh, profesor emerit de matematica la Universitatea din Sussex, atrage atentia intr-o lucrare despre statistici ca „doar pentru ca un numar nu a mai iesit de o vreme, nu inseamna ca urmeaza sa fie extras in curand. La fel ca in cazul datului cu banul, daca iese «cap» de cinci ori la rand, nu inseamna ca urmatoarea data sunt mai mari sansele sa iasa «pajura». Sansele raman in continuare 50/50”.
Numerele considerate norocoase sunt si ele in preferintele jucatorilor. Alegerea lor tine de aceasta data mai mult de superstitie, decat de logica. In urma unui experiment, s-a ajuns la concluzia ca oamenii au tendinta de a alege numerele care se termina in cifra sapte.
In schimb, o analiza a loteriei elvetiene releva ca jucatorii tind sa aleaga numerele bazandu-se pe cele care au iesit castigatoare cu o saptamana in urma, in timp ce altii le prefera pe cele extrase cu doua saptamani in urma.
Si mai exista, de asemenea, „abordarea estetica”, in care jucatorii deseneaza adevarate scheme pe buletinele de joc, cu linii in diagonala sau numere care se succed doar pe anumite coloane.
Pe piata sunt o multime de carti care sa ne „invete” cum sa alegem cele mai bune numere, folosind scheme matematice complicate, asa cum exista si software-uri pe Internet care pretind ca pot furniza aceleasi rezultate.
Surprinzator insa, expertii considera ca cea mai buna strategie este aceea de a alege numerele la intamplare, fara a urma un anume tipar. Explicatia? Nu neaparat ca ni se maresc sansele de castig, dar, in eventualitatea in care castigam, am primi mai multi bani pentru ca e putin probabil ca multi oameni sa fi ales aceleasi numere.
„Orice metoda veti alege, sansele de a nimeri cele sase numere raman aceleasi. Este ridicol sa ne imaginam orice altceva”, mai spune profesorul John Haigh.