Două primării au anunțat majorarea impozitelor locale după modificarea Codului Fiscal! Primarul de la Iași a sesizat Avocatul Poporului!

Cele două administrații locale au precizat că se impune această măsură din cauza scăderii semnificative a sumelor ce vor veni la bugetul local din impozitul pe venit. „Sper că nu ne-am întors în 1945 când s-a șters pe jos cu toți primarii aleși democratic”, a spus primarul Mihai Chirica.

Municipiile Botoșani și Suceava au publicat spre dezbatere proiectele în care se propun majorarea taxelor și impozitelor locale cu 18% și, respectiv, cu 19%.

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a propus ca taxele și impozitele locale să fie majorate, începând de la 1 ianuarie 2018, cu 18 procente, precizând că ajustarea obligațiilor fiscale către bugetul local este strict necesară pentru a asigura funcționarea administrației locale.

„Încercăm să găsim soluții de scăpare și salvare, să putem măcar să funcționăm în cursul anului viitor. Am încercat și am făcut tot felul de simulări pe taxele și impozitele locale, de la varianta actuală și mergând până la limita maximă permisă de lege a acestor taxe și impozite. Am încercat să ținem cont și de situația concretă din teren, de situația cetățenilor din municipiul Botoșani, care au o situație materială mult mai precară decât cetățeni din alte orașe și municipii din România”, a spus primarul Cătălin Flutur.

El susține că, deși creșterea este una importantă, ea nu acoperă nevoile bugetare ale municipiului.

Potrivit primarului de Botoșani, veniturile proprii ale municipalității ar urma să crească, în urma majorării nivelului taxelor și impozitelor locale, de la 37,8 milioane de lei la 44,6 milioane de lei.

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că majorarea taxelor și impozitelor locale cu 19% are drept scop recuperarea deficiului bugetar cauzat de modificarea Codului Fiscal prin recenta ordonanță de urgență adoptată de Guvern.

Pentru a diminua pierderile generate de reducerea impozitelor pe venit de la 16 la 10%, aleșii locali vor vota creșterea impozitelor și taxelor locale cu o medie de 19%, în condițiile în care deficitul bugetar pentru municipalitate în 2018, după modificarea Codului Fiscal, va fi de 20%, a mai precizat edilul din Suceava.

Ion Lungu a arătat că, până în prezent, nu au fost majorate taxele și impozitele locale în municipiu, cum s-a întâmplat în alte orașe și municipii, dar pentru la anul se impune această măsură din cauza scăderii semnificative a sumelor ce vor veni la bugetul local din impozitul pe venit.

„Suntem nevoiți ca în acest an să majorăm taxele și impozitele locale la anumite categorii, în așa fel să compensăm o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venit”, a spus primarul Ion Lungu.

El a exemplificat cu impozitul pe locuințe, care va crește de la 0,08% la 0,1%, reprezentând o creștere de circa 20 de lei la o garsonieră și 50 de lei la un apartament cu patru camere.

Totodată, la persoanele juridice, impozitul pe clădiri va crește de la 1,5% la 1,8%, în timp ce la clădiri rezidențiale unde sunt persoane juridice, respectiv apartamente în care se desfășoară activități ale unor firme, creșterea este de la 0,2 la 0,5%.

„Este o creștere puțin mai mare. De exemplu, la un cabinet medical, impozitul astăzi este de 88 de lei, iar după creștere va ajunge la 200 de lei pentru un an de zile. Nu cred că e foarte mult, dar aceste apartamente au caracter economic”, a spus primarul Ion Lungu, subliniind că la niciuna dintre categoriile de contribuabili nu se atinge maximul pentru impozitele locale.

Edilul din Suceava a precizat că vor fi acordate în continuare bonificații de 10% pentru impozitele pe clădiri și teren.

Totodată, el a spus nu va pune taxa hotelieră, iar la mașinile hibride taxa va fi redusă cu 95%.

„Nu vom pune taxă hotelieră în acest an. Vrem să încurajăm activitatea turismului în municipiul Suceava. Multe orașe au taxe de 2-3% (…) Pentru încurajarea achiziționării de mașini hibride și electrice, impozitul pe aceste autovehicule va fi redus cu 95%”, a mai spus Ion Lungu, adăugând că scutite de impozitul pe clădiri vor fi cele cu caracter social.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a sesizat Avocatul Poporului cu privire la OUG prin care s-a modificat Codul Fiscal, menționând că tot mai multe primării din țară se alătură demersului privind blocarea, în parte, a respectivei ordonanțe.

„După o muncă foarte grea, am finalizat documentația care a fost și trimisă Avocatului Poporului. Tot mai multe primării din țară vin să se alăture demersului nostru în ceea ce privește blocarea acestei ordonanțe, în parte. Noi discutăm despre interesul autorității publice locale, astfel încât să arătăm că se încalcă în mod flagrant legea. Se încalcă carta europeană a autonomiei locale, aprobată prin hotărâre de guvern în anul 2007“, a spus primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Edilul de la Iași a mai spus că a discutat despre încălcarea unor acte normative prin aplicarea noilor măsuri fiscale și cu reprezentantul Comisiei Europene în România.

„Se mai încalcă și hotărârea 595/2007 privind funcționarea și atribuțiile pentru comitetul finanțelor publice locale. Există obligația ca acest comitet să fie întrebat și consultat în vederea emiterii unei hotărâri de guvern, în condițiile în care vorbim despre descentralizare și autonomie locală. Pe 27 aprilie, prin Hotărârea 285, Guvernul a aprobat tezele prealabile ale proiectului privind codul finanțelor publice locale. Se spune acolo că în momentul promovării codului finanțelor publice locale, guvernul trebuie să prevadă creșterea cotelor defalcate din impozitele pe venit alocate bugetelor locale de la 71,5%, cât este în prezent, la 100% începând cu anul 2018”, a mai spus Mihai Chirica.

Primarul de la Iași a mai precizat că regiunea de nord-est a țării este „atacată în mod constant de lipsa de atenție” și se încearcă „aducerea ei la nivelul anului 1907”.

„Nu vrem să fim puși în situația de a ne întoarce cu 110 ani în urmă. Nu putem șterge pe jos cu toată legislația din România pentru a satisface nevoile unui singur om. Nu vrem să fim autorități locale dependente, ci vrem să fim autorități locale autonome. Adică să putem decide într-o modalitate firească, bazată pe Constituția acestei țări, ca să nu depindem cu căciula în mână ca în 1907 în fața celor care încercau să asuprească pe toată lumea. Sper că nu ne-am întors în 1945 când s-a șters pe jos cu toți primarii aleși democratic. Sper că nu trebuie să înființăm în România o Siberia, ca să arătăm tuturor că avem un conducător suprem, iubit și dedicat nevoilor personale. Nu aș vrea să transformăm România într-o Belină”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.