Timp de aproape o lună și jumătate de zile această unitate medicală a funcționat fără autorizație sanitară, ceea ce a făcut imposibilă decontarea serviciilor la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani.
Judecătorii Tribunalului Botoșani au hotărât să anuleze decizia Direcției de Sănătate Publică (DSP) de respingere a Autorizației Sanitare de Funcționare și au obligat instituția să emită autorizația pentru perioada 18 mai 2016 – 30 iunie 2016. În același timp, DSP a fost obligată să achite Sanatoriului câte 8.030 de lei pe zi pentru perioada menționată.
„Anulează Notificarea de respingere a Autorizației Sanitare de Funcționare a Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga nr. 7560/24.05.2016. Obligă pârâta să emită Autorizația Sanitară de Funcționare a Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga pentru perioada 18.05.2016 – 30.06.2016. Obligă pârâta Direcția de Sănătate Publică Botoșani să achite reclamantei despăgubiri în cuantum de 8030 lei/zi începând cu data de 19.05.2016 și până la data de 30.06.2016. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Botoșani. Pronunțată în ședința publică din 20 noiembrie 2017”, se arată în Hotarârea nr. 1903/2017 din 20.11.2017.
Reprezentanții DSP Botoșani spun că vor ataca decizia instanței și că, în eventualitatea în care vor pierde la recurs, banii oricum de la Casa de Sănătate vor fi dați.
Problema în ceea ce privește autorizarea Sanatoriului Podriga a fost una cu multe semne de întrebare, mai ales că apăruse în perioada campaniei electorale. Ciudată era situația și pentru că aceeași apă era furnizată și la o mulțime de școli și grădinițe din zona Săveniului, chiar și la o secție exterioară a Spitalului Județean „Mavromati”. Și în cazul acestor unități nu s-a decis neautorizarea sanitară.
Pe perioada cât sanatoriul a funcționat fără autorizație și nu a mai primit finanțare, salariații au protestat, iar prefectura a organizat o campanie umanitară pentru ajutorarea bolnavilor.
Cu toate intervențiile parlamentarilor, prefectului, a președintelui CJ Botoșani și protestele salariaților, atât Silvana Tudorache, directorul de atunci a DSP, cât și Felicia Beleca, șefa departamentului de supraveghere în sănătate publică, au fost de neînduplecat. După o anchetă ministerială, conducerea Ministerului Sănătății a decis ca directorul DSP să fie detașată pentru luni de zile la Tulcea, însă medicul Silvana Tudorache și-a depus demisia.
Despre scandalul autorizării sanitare a Sanatoriului Podriga puteți citi AICI!