Fără ȘTAMPILĂ în instituțiile publice!

Propunerea legislativă de eliminare a obligativității aplicării ștampilei în instituțiile publice a trecut de Senat în unanimitate.

În ședința plenului de pe 7 noiembrie Senatul a adoptat în unanimitate (75 de voturi „pentru”), o propunere legislativă prin care este eliminată obligativitatea aplicării ștampilei în instituțiile publice, cu excepția cazurilor în care utilizarea acesteia este impusă în mod expres, prin legi speciale.

„Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică, precum și persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”, se stipulează în proiectul de lege.

De asemenea, actul normativ adoptat de Senat prevede că „fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridice, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoane din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia”.

Prevederile propuse în proiectul de act normativ nu se aplică persoanelor cărora prin legi speciale li se impune expres folosirea ștampilelor în cadrul exercitării unor profesii reglementate.

În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative arată că „la ora actuală, ștampila nu mai reprezintă un garant al veridicității actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată, aceasta trebuind înlocuită cu alte metode de identificare, un exemplu în acest sens fiind semnătura electronică”.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OUG 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost inițiată de un grup de parlamentari de la USR, PSD, PNL și PMP și va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.