Home Actualitate Ganditi-va de doua ori daca PARCATI pe TROTUARE! AMENZI foarte mari

Ganditi-va de doua ori daca PARCATI pe TROTUARE! AMENZI foarte mari

Incepand din data de 21 ianuarie 2017, parcarea masinilor pe trotuare este permisa numai acolo unde exista spatii special semnalizate in acest sens. Masura este inclusa in Hotararea Guvernului nr. 965/2016, ce a modificat Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.

Mai precis, documentul prevede ca „administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul politiei rutiere, spatii destinate opririi sau stationarii vehiculelor, marcate si semnalizate corespunzator”.

Spatiile speciale pentru parcarea masinilor pe trotuar pot fi facute doar daca este respectat culoarul pentru pietoni de un metru latime si daca accesul vehiculelor se face din drum. Totodata, esential este si ca pozitionarea autoturismelor in parcare sa nu incurce circulatia pe prima banda a drumului sau pe pistele amenajate.

Noile prevederi stabilesc si ca „nu se pot amenaja parcari pentru autovehicule, pe trotuar, la mai putin de 10 m de intersectii, statii ale mijloacelor de transport in comun sau treceri pentru pietoni”, se mai arata in HG nr. 965/2016.

Parcarea masinilor pe trotuare era permisa, pana pe 20 ianuarie 2017, chiar si in lipsa unor marcaje speciale in acest sens, insa numai daca pietonilor le era lasat liber un culoar de cel putin un metru. Informatia a fost confirmata pentru redactia noastra atat de Ministerul Afacerilor Interne, cat si de Politia Romana.

„Administratorul drumului public poate permite oprirea sau stationarea, partial ori total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar in lipsa acestuia, numai daca ramane liber cel putin un culoar de minimum 1 m latime inspre marginea opusa partii carosabile, destinat circulatiei pietonilor”, dispunea regulamentul pana de curand.

Atentie! Oprirea neregulamentara este sanctionata cu doua sau trei puncte-amenda, adica 290 sau 435 de lei, plus doua puncte de penalizare, conform Codului rutier. Iar stationarea neregulamentara este sanctionata cu patru sau cinci puncte-amenda, adica 580 sau 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Bine de stiut este ca aceste amenzi au fost majorate de la 1 februarie 2017, asa cum am scris aici.

Avocat Marius Coltuc

Exit mobile version