Intalnirea avuta de premierul Sorin Grindeanu, vineri dimineata, cu
ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Nicolae-Stan s-a finalizat cu concluzia ca la ANAF trebuie sa se revolutianeze activitatea, astfel incat incasarile la buget sa creasca asa cum doreste Guvernul, pentru a se putea sustine majorarile salariale care explodeaza in acest an in sistemul bugetar.
Ce va insemna aceasta revolutionare a activitatii ANAF vom afla in scurt timp, pentru ca presedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, trebuie sa vina in fata premierului, peste numai cateva zile, mai exact martea viitoare, cu un plan de actiuni care sa garanteze cresterea veniturilor la bugetul de stat.
Intalnirea de la Palatul Victoria a avut legatura cu scrisoarea de la Comisia Europeana trimisa Guvernului, in care se cer masuri pentru reducerea deficitului, estimat la 3,6%, dar si cu „marea durere”: incasarile la buget.
„Ne intereseaza chestiunea de structura si anume reforma ANAF, prioritatile pe care le are ANAF si cadrul legal pe care il va promova Ministerul Finantelor Publice in acest domeniu, astfel incat tot ceea ce am promis sa poata sa aiba sustinere, si are sustinere, financiara”, a spus Sorin Grindeanu, intrebat daca este afectat de veniturile bugetare sub prognoza, din luna ianuarie.
Marti, ar urma sa ii fie prezentat primului ministru Sorin Grindeanu „planul de atac” al finantistilor, prioritatile pe termen scurt ale ANAF in vederea cresterii incasarilor. Teama celor din mediul privat este aceea ca s-ar putea incepe o „campanie de amendare” pe la societati, pentru ca daca se doreste sa se gaseasca „nod in papura” la un control, nu ar fi deloc greu pentru cei de la ANAF, ajutati de multe ori si de legislatia care inca lasa loc pe ici pe colo la ambiguitati. Si mai este si vorba romaneasca: „numai cine nu munceste, nu greseste”.
Cat despre asa numita „Lege a preventiei”, asteptata cu interes indreptatit in mediul privat, se pare ca o astfel de interventie legislativa nu mai prezinta interes pentru actualii guvernanti. Cum spunea recent un antreprenor: „mi-e frica sa nu puna biciul pe mediul privat si sa-l doboare de tot”.
Premierul a subliniat ca se va face totul pentru cresterea gradului de colectare fiscala pentru a se putea onora majorarile salariale promise bugetarilor.
„In niciun caz sa ne abatem de la ce ne-am propus … Au ramas in continuare sectoare care pot fi accesate mai bine si vor fi accesate. Masurile pe care noi le-am luat vor avea efecte secundare”, a precizat Sorin Grindeanu.
Premierul a mai spus, dupa intalnirea de la Palatul Victoria cu seful ANAF, ca a ridicat si problema resursei umane.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat 32 miliarde lei la buget in primele doua luni din acest an, cu 0,9% mai putin fata de aceeaşi perioada din 2016. Asta in conditiile in care guvernantii au in plan cheltuieli mult mai mari fata de anul trecut, bazate pe estimari record in ce priveste veniturile la buget, calificate de unii excesiv de optimiste, iar de altii chiar de-a dreptul „nerealiste”.