HRISTOS A INVIAT! Invierea lui Hristos este invierea noastra a celor ce zaceam jos, la pamant!

Hristos a inviat din morti, / Cu moartea pe moarte calcand / Si celor din morminte, / Viata daruindu-le.

Sambata noapte, milioane de credinciosi ortodocsi si catolici, deopotriva, au luat Lumina Sfanta in Noaptea de Inviere.

Si in acest an atat crestinii ortodocsi cat si cei catolici s-au indreptat spre locasurile de cult pentru a lua Sfanta Lumina, moment care anunta Invierea dintre morti a Mantuitorului Iisus Hristos.

Oamenii au mers in Noaptea de Inviere la slujba si au primit binecuvantarea preotilor.

Credinciosii au cantat „Hristos a Inviat”, au primit Lumina Sfanta si s-au rugat pentru sanatate si o viata mai buna.

In fiecare din noi, cei credinciosi, are loc Invierea lui Hristos, si aceasta nu o data, ci in fiecare clipa, atunci cand, Insusi Stapanul Hristos invie intru noi.

Invierea lui Hristos este invierea noastra a celor ce zaceam jos, la pamant. Invierea si slava lui Hristos este, insa, precum s-a spus, slava noastra, care are loc, se face aratata si vazuta noua prin Invierea Lui intru noi; caci insusindu-si o data (prin Intrupare) cele ale noastre, cele pe care le face intru noi si le atribuie Lui Insusi. Invierea sufletului este, deci, unirea cu viata; caci asa cum trupul mort, daca nu primeste intru sine sufletul viu si nu se amesteca in chip neamestecat cu acesta, nu se spune ca este si nu poate sa fie viu daca nu se uneste in chip negrait si necontopit cu Dumnezeu, care e cu adevarat viata vesnica (I Ioan, 5, 20)

Pastele, sarbatoarea care cheama oamenii sa ia Lumina Sfanta, reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine anuale, care marcheaza unul dintre cele mai importante evenimente ale crestinismului, Invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Sarbatoarea Pastelui este precedata de o perioada de post, in care se comemoreaza evenimentele premergatoare Invierii Domnului. Ultima saptamana din Postul Mare, numita Saptamana Patimilor, incepe in Duminica Floriilor, cand se sarbatoreste intrarea lui Isus Hristos in Ierusalim, si se sfarseste in Sambata Mare.

Pastele, sarbatoarea crestina care cheama oamenii sa ia Lumina Sfanta, aduce bucuria unica a Invierii Mantuitorului, dar si ritualuri si traditii religioase, printre care si cea a salutului – „Hristos a inviat!”, „Adevarat a inviat!”.

Numele sarbatorii deriva din cuvantul ebraic „pesah”, care inseamna „trecere” si vine din termenul egiptean cu acelasi inteles „paseh”.

In bisericile ortodoxe, slujba de Inviere incepe in jurul orei 23.00, in interiorul lacasurilor de cult. Invierea Mantuitorului nu este insa proclamata in interiorul bisericii, ci in afara acesteia, pentru ca, spun preotii, ea priveste pe toti oamenii.

La miezul noptii, preotul iese din biserica si cheama credinciosii cu indemnul „Veniti de luati Lumina!”. In multe locuri, lumina este impartita credinciosilor impreuna cu bucatele de paine stropite cu vin, denumite Pasti.

Data sarbatoririi Pastelui are la baza doua fenomene astronomice: echinoctiul de primavara si miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului, fiind sarbatorit in duminica imediat urmatoare primei luni pline dupa echinoctiul de primavara.

Saptamana de dupa Inviere se numeste Saptamana Luminata, in care nu se mai posteste. Conform traditiei, in Sambata Mare si in zilele de Paste (duminica, luni si marti), nu se spala rufe, acest obicei fiind mentinut in unele locuri pana in joia din Saptamana Luminata.

La 40 de zile de la Invierea Domnului se sarbatoreste Inaltarea Domnului.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.