Home Actualitate Mergeti in CONCEDIU in BULGARIA? Uite ce discutii sunt despre CALITATEA APELOR...

Mergeti in CONCEDIU in BULGARIA? Uite ce discutii sunt despre CALITATEA APELOR de IMBAIERE din tara vecina

foto: litoralbulgaria.ro

Dupa aparitia in presa a unor informatii si ipoteze privind riscul de imbolnavire de hepatita A care ar exista in apele din cateva zone de pe litoralul bulgaresc, nu au intarziat reactiile celor din turism.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), a solicitat autoritatilor romane o reactie ferma care sa confirme situatia din Bulgaria pentru a putea informa si actiona corect fata de romanii care si-au cumparat vacante pe litoralul bulgaresc.

Reprezentantii agentiilor de turism sustin ca autoritatile din tara vecina au comunicat ca analizele pe care le-au facut arta ca apa nu ar prezenta risc pentru sanatate, dar se asteapta si o reactie a autoritatilor romane.

„Informatiile oficiale venite din Bulgaria in urma monitorizarii calitatii apelor pentru imbaiere in zonele Dobrici, Varna si Burgas arata ca valorile indicatorilor microbiologici cercetati sunt in conformitate cu cele legale, nereprezentand un risc de sanatate pentru populatie si pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediile in tara vecina”, Asociatiei Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Este adevarat ca o zona a litoralului bulgaresc, Plaja Ofitereasca din Varna, a inregistrat o crestere peste nivelul admis a indicatorilor microbiologici, dar autoritatile au impus interdictia temporara de imbaiere in acest loc.

Agentiilor de turism din Romania le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această instiintare de catre Inspectoratele de Sanatate din zonele cercetate, tocmai pentru a-si anunţa turistii. Mai mult, in 5 iulie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presa cu privire la starea apelor din 23 de statiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin si Elena, Sunny Day si Riviera, mai precizeaza  ANAT.

„Anuntam ca informatiile aparute in presa si ipotezele privind riscul de imbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la baza niciun studiu de caz ale carui rezultate sa provina de la institutii oficiale. Asa cum am anuntat, potrivit rezultatelor monitorizarii, nu există nicio contaminare care sa puna in pericol turistii pe coasta bulgareasca a Marii Negre”, se arata in informarea oficiala a celor doua instituţtii bulgare.

In ceea ce priveste declaratiile privind infestarea cu hepatita A, autoritatile bulgare nu au confirmat aceasta informatie. Atat agentiile de turism romanesti, cat si turoperatorii europeni si-au informat turistii cu privire la zonele in care scaldatul este permis.

„Este inceput de sezon si avem sute de mii de turisti romani care au deja contractate si platite vacante pe litoralul bulgresc al Marii Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacante in Bulgaria agentiilor romanesti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat pana acum ca ar fi de acord sa anuleze rezervarile turistilor romani fara penalitatile de retragere prevazute in contracte, neidentificand motive serioase si legale in acest sens. In aceste conditii, agentiile de turism membre ANAT se afla intre solicitarile turistilor panicati care isi cer banii inapoi si conditiile contractuale care ar impune penalizari platibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria”, spune Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Asadar, pentru anularea vacantelor trebuie sa existe o situatie de risc acceptata oficial de autoritati si o comunicare corecta si dublata de documente, astfel incat turistii sa se simta in siguranta sau vacantele sa fie anulate cu restituirea integrala a banilor platiti.

In aceste conditii, reprezentantii ANAT vor o reactie ferma a autoritatilor romane.

Exit mobile version