Modern Calor face demersuri pentru recuperarea debitelor de la populatie, apeland in acest sens la toate caile legale.
Astfel, peste 1.300 de proprietari au fost actionati in instanta pentru recuperarea debitelor acumulate la consumul de energie termica din spatiile comune ale blocurilor. Este vorba de debitori cu datorii mai vechi de trei luni.
Pe timpul derularii proceselor insa, mare parte dintre ce cei actionati in judecata si-au achitat restantele, in general acestea neavand valori foarte mari. In aproape 300 de cazuri instanta s-a pronuntat deja, noua dosare ajungand chiar in faza de executare silita. Restul cauzelor sunt inca in curs de judecare.
Important de mentionat este ca, in dosarele deja judecate, sentintele sunt favorabile societatii Modern Calor.
Potrivit art. 9 din Ordinul nr. 343/2010, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunale (ANRSC), cantitatea de energie termica aferenta consumului comun in imobilele de tip condominiu, indiferent daca pentru individualizarea costurilor se utilizeaza repartitoare de costuri sau contoare de energie termica individuala la nivel de apartament, se repartizeaza proportional cu cota indiviza si se achita de catre toti proprietarii din cadrul condominiului, indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice. De asemeni legea 230/2007 prevede la art. 48 ca stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna. Alte acte normative care prevad reglementari similare in acest domeniu sunt legea 325/2006, art. 38 si HG nr. 1588/2007, art 41 si 52.
Ordinul nr. 343/2010 a facut si obiectul unui litigiu in instanta, intre ANRSC si Federatia Asociatiilor de Proprietari Botosani. Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios Administrativ, a hotarat, prin sentinta civila nr. 2789, din data de 5.06.2012, ca Ordinul nr. 343/2010 sa ramana in vigoare, actiunea reclamantului FAP Botosani fiind respinsa ca nefondata.
Modern Calor este sustinut financiar si de Primaria municipiului Botosani. Datorita masurilor de sustinere a sistemului centralizat de incalzire, in sezonul rece trecut, Botosaniul a avut printre cele mai mici preturi din tara la energia termica furnizata populatiei in regim centralizat, respectiv 180 lei/gigacalorie (Iasi 265 lei/Gcal, Braila 310 lei/Gcal, Focsani 240 lei/Gcal, Constanta 358 lei/Gcal, Galati 247 lei/Gcal, Suceava 185 lei/Gcal).