MUZEUL VIETII in COMUNISM, la Botosani. „Sa agatam acest proiect la pachet cu Cornisa”

Muzeul comunismului, ideea de care se vorbeste tot mult in ultima vreme, pe care a avansat-o chiar si presedintele Klaus Iohannis, prinde contur, se apropie cu pasi repezi de concretizare la Botosani.

Proiectul unui astfel de muzeu apartine Asociatiei CulturEst. Se va numi Muzeul vietii cotidiene in comunism (MuViCC). 
 
Miercuri, in Sala de sedinte a Consiliului Local Botosani, s-a vorbit despre pasii facuti pentru ca acest proiect sa prinda viata si ce urmeaza sa se mai faca in acest sens. 
 
Concret, la Botosani, in hala fostului CET, se pregateste sa se readuca imaginea vietii pe care au trait-o romanii in comunism. Imagine care acum lipseste in Romania. 
 
Forma arhitecturala a muzeului a fost stabilita in urma unui concurs international castigat de arhitectul Arthur O’Looney (Irlanda) si. arh. Raluca Nedelcu (Romania). Cei doi si-au prezentat miercuri proiectul in fata edilului municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc. 
 
„In Romania nu exista un asemenea muzeu. Ati vazut in ultimele zile ca si presedintele Klaus Iohannis, dar si Gurvenul si Primaria municipiului Bucuresti vor sa faca un muzeu al comunismului. Noi suntem deja cu doi pasi in fata lor. Ar fi bine ca cei care sunt in jurul nostru sa ne sprijine. Hala de la CET este extraordinara pentru un astfel de muzeu”, a spus Constantin Iftime, manager de proiect.
 
Acesta a explicat ca, dupa ce s-a stabilit forma arhitecturala a muzeului, urmeaza alti pasi importanti. Se va face un concurs international de forme de expozitii tematice care vor avea loc in spatiul respectiv, urmeaza sa se acumuleze o baza de documentare cu imagini, film, muzica din perioada comunista, se pregateste, de asemenea, si un muzeu virtual, pentru ca vizitatorul sa aiba posibilitatea sa se documenteze in virtual despre ceea ce-i ofera spatiul care va concentra viata din epoca comunista.
 
„Vrem ca acest proiect sa atraga tineretul. Langa muzeu, sa fie o discoteca. Avem in imagine si un cinematograf modern. Ne gandim sa facem un traseu muzeu- club, joaca si sa ne ducem catre Cornisa, vrem sa agatam acest proiect la pachet cu Cornisa”, a mai spus Constantin Iftime.
 
„Ii multumesc domnului Iftime pentru ca acest proiect incepe sa prinda contur, le urez bun venit si oaspetilor nostri, care au castigat concursul de solutii arhitecturale”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
 
Cei care au pornit pe acest drum, al renasterii, in spatiul vechiului CET, a imaginii vietii in comunism, vor ca acest mezeu sa nu semene cu un muzeu clasic. Vor sa fie un spatiu interactiv, sa atraga vizitatorii, nu sa ii plictiseasca. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.