Home Actualitate Poetul ION MURESAN neaga colaborarile cu Securitatea

Poetul ION MURESAN neaga colaborarile cu Securitatea

ion muresan

Laureatul Premilului National de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, decernat in data de 15 ianuarie la Botosani, Ion Muresan a lamurit situatia in care a fost acuzat ca a fost colaborator al Securitatii. Poetul a primit si titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani.

Dupa festivitatile de la Botosani, in revista culturala Luceafarul, scriitorul iesean Ion N. Oprea a semnat un articol in care sustine si aduce dovezi ca Ion Muresan a fost colaborator al fostei Securitati.

Si in sedinta Consiliului Local (CL) Botosani, din 3 februarie, Gheorghe Iavonciuc a cerut colegilor sai sa dispuna constituirea unei comisii care sa verifice daca zvonurile legate de Ion Muresan, conform carora ar fi fost colaborator al Securitatii, sunt adevarate sau nu.

De asemenea, consilierul a propus ca pe viitor sa fie separate acordarea Premiului National de Poezie de acordarea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani.

Insa si reactia poetului Ion Muresan nu a intarziat. Astfel, prin intermediul scriitorului botosanean Gellu Dorian, initiatorul premiului national de poezie, a trimis o scrisoare adresata presei, care contine si declaratia poetului Ion Muresan. Acesta din urma spune ca dupa ce a deconspirat un plagiat al scriitorului Al. Florin Tene, a cerut excluderea acestuia din Uniunea Scriitorului. La randul sau, si Florin Tene a cerut ca lui Ion Muresan sa-i fie verificar dosarul de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), iar institutia a eliberat Adeverinta nr. 962/14.04.2011. In respectiva adeverinta se spune ca Ion Muresan ar fi fost recrutat de Securitate in anul 1973, ca ar fi semnat un Anganjament si ar fi primit numele de Eugen, cu misiunea de a informa despre activitatea unui cenaclu literar. In 1973 Ion Muresan era elev in clasa a XI-a. Poetul declara ca nu a semnat nici un angajament cu securitatea, si ca prima oara a fost contactat de securisti in anul 1976, atunci cand era in armata. I s-a cerut sa semneze un angajament, fiind amenintat ca daca nu semneaza nu va mai publica in nici o revista din tara si la nici o editura, insa a refuzat categoric.

In aceeasi adeverinta de la CNSAS mai este mentionat faptul ca nu au fost identificate in nici un fel de note informative semnate de Ion Muresan, si ca acestuia nu i-au fost cerute informatii.

„Domnul Ion Muresan nu a avut calitatea de colaborator sau lucrator al securitatii”, este textul explicit din Adeverinta emisa de CNSAS.

„Ma intristeaza insa sa vad ca la 24 de ani de la Revolutie, Securitatea care a «violat» in timpul regimului comunist constiintele romanilor, «ataca» din nou si obtine noi victorii”, a declarat, la final, laureatul Premiului National de Poezie, Ion Muresan.

2 COMMENTS

  1. CARE LAMURIRI CA NIMENI NU MAI INTELEGE O IOTA??
    DUPA EPISODUL CU FLORIN TENE NU MAI ESTI CREDIBIL MURESANE, E CLAR CA ESTI UNEALTA LUI MANOLESCU!

Comments are closed.

Exit mobile version