Pot fi FURATE INFORMATII si POZE din TELEFON, cand aparatul e PUS la INCARCAT. Vezi in ce conditii…

Uneori nu apreciem indeajuns faptul ca traim, practic, intr-un Univers demn de filmele SF. Smartphone-ul este un miracol al matematicii si ingineriei, cu care ne-am obisnuit prea mult ca sa il mai apreciem.

Desi nu putem nega utilitatea unui computer pe care il poti baga in buzunar, uneori creatia omului se intoarce impotriva lui. Acest lucru este valabil si in cazul telefoanelor inteligente, dar nu intr-un sens atat de fatalist pe cat suna. Cei de la Cracked au alcatuit o lista de situatii in care smartphone-ul devine un instrument periculos.
 
Senzorii telefonului pot ghici ce scrii pe computer
 
Daca ai o munca ce implica statul la birou, probabil iti tii telefonul pe masa in timp ce lucrezi. La prima vedere, nu ai crede ca e ceva in neregula cu asta, pentru ca iti usurezi considerabil viata, scapand de chinurile cautarii telefonului prin toate buzunarele gentii atunci cand suna.
 
Totul era perfect inocent, pana cand un grup de cercetatori de la Georgia Tech a luat decizia de a crea un program care iti transforma telefonul mobil intr-un dispozitiv demn de un spion.
 
Accelerometrul telefonului poate intercepta sunetele pe care le faci cand scrii la tastatura, si folosind formule matematice prea complexe pentru muritorii de rand, deduce tastele pe care le apesi. 
 
Asta inseamna ca telefonul ti-ar putea tine evidenta tuturor lucrurilor pe care le tastezi. Iar motivele pentru care nu iti doresti ca asa ceva sa se intample sunt evidente.
 
Oricat ar suna de ciudat, telefoanele cu un sensibilitate la miscare de nivelul unui iPhone 4 pot ghici ce taste atingi cu o acuratete de 80%. Acest spyware se poate infiltra in telefonul tau intr-o maniera demna de un cal troian, pe care nu o sa il suspectezi de intentii de spionaj. In teorie, e destul de usor sa eviti un astfel de atac, tinand telefonul departe de computer, dar tot este neplacut sa stii ca poate face asta, scrie playtech.ro.
 
Smartphone-ul poate fura datele cardului de credit
 
De asemenea, nici cardul tau de credit nu e in siguranta in preajma telefonului. Desigur, nu toate sunt vulnerabile, dar daca ai unul futurist, pe care doar trebuie sa il fluturi in fata unui terminal pentru a plati lucruri, ar fi bine sa il tii intr-un loc izolat. Faptul ca au fost create special pentru a fi scanate de la distanta poate fi folosit impotriva lor.
 
Exista un program de scanare inventat de Eddie Lee, care usureaza considerabil treaba celor care vor sa iti fure banii de la distanta. Inventatorul sau a demonstrat in 2012 cat de usor este sa furi banii oamenilor astfel si a insistat ca marile companii care produc astfel de carduri sa rezolve vulnerabilitatea. De asemenea, programul permite introducerea in telefon a datelor de pe cardul cuiva.
 
Incarcatoarele din locurile publice iti pot fura date importante
 
Imagineaza-ti urmatorul scenariu: esti in oras, iar bateria telefonului da semne ca o sa moara. Pentru ca nu ai incarcator la tine, apelezi la unul pus la dispozitia cetatenilor, in mod gratuit. Inainte sa faci asta, gandeste-te ca cineva ar fi putut introduce un dispozitiv in acel incarcator, prin intermediul carora iti poate fura datele, cat acesta e la incarcat.
 
Nu te simti prost daca ai fost pacalit in acest mod. In 2011, mai mult de 350 de oameni au cazut in aceasta capcana, la conferinta DefCon din Las Vegas. Pentru necunoscatori, conferinta aceasta e o intrunire a hackerilor profesionisti si a expertilor in securitate din toata lumea. In editia din 2011, acestia au avertizat oamenii sa nu foloseasca incarcatoare ciudate, gasite in diverse locuri.
 
Cele din aeroporturi si malluri sunt probabil sigure, dar cele pe care le gasesti in intamplare sunt de evitat. Asadar, ar fi bine sa arunci un incarcator in geanta inainte sa pleci de acasa, fie el si portabil. Pentru orice eventualitate.
 
PlaceRaider, malware-ul care iti rapeste intimitatea
 

PlaceRaider a fost creat pentru a fura vietile oamenilor. Daca ai vazut Iron Man 3, probabil iti amintesti de scena in care Tony Stark foloseste o serie de imagini pentru a recrea locul crimei. Ei bine, tehnologia fictiva a eroului a ramas putin in urma fata de tehnologia actuala, intrucat PlaceRaider exista inca din 2012.

 
Acest malware se poate infiltra in aplicatii de camera precum Instagram, astfel incat sa nu ridice vreo suspiciune cand iti cere acces la camera foto. Astfel, telefonul infectat va face poze in diverse momente ale zilei, fara ca tu sa stii. Odata instalat, un hacker capata acces la viata ta, pozele tale, poate recrea imaginea casei tale, cu tot cu locurile in care iti tii lucrurile de valoare, poate obtine chiar si o fotografie detaliata a cheilor din buzunar.
 
S-ar putea sa fi descoperit un detaliu care anuleaza o parte din pericolele reprezentate de PlaceRaider. Majoritatea oamenilor isi tin telefonul in portofel si nu obisnuiesc sa il fluture in locurile in care isi tin obiectele de valoare. Intr-adevar, programul poate cauza multe pagube, dar nu si in circumstantele in care este folosit de un om obisnuit.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.