Un parlamentar roman vrea sa reduca saptamana de munca de la cinci la patru zile. Dar in fiecare din cele patru zile lucratoare, angajatii sa munceasca 10 ore.
Cat de incantati sunt romanii de o astfel de perspectiva ? Tinerii par mai deschisi la o idee de acest fel, cu gandul la week-endul generos. Ce te faci insa cu zilele de lucru in care 10 ore de munca sunt chiar epuizante.
„Si dupa opt ore te simti obosit, dar dupa zece ore… Si daca acasa te mai asteapta si treburile casnice, copiii carora sa le faci mancare, sa-ti mai faci timp pentru a-i verifica la teme… chiar e imposibil. Cine a venit cu propunerea asta nu a gandit prea mult”, este opinia exprimata de o femeie.
De altfel, in mai multe tari europene se vorbeste de diminuarea numarului de ore lucrate zilnic. Asta pentru a le permite angajatilor sa se bucure si de viata de familie, sa aiba mai mult timp pentru copiii lor. In Suedia, de exemplu, s-a trecut la ziua de lucru de sase ore. Si patronii nu s-au plans. Au constata ca eficienta salariatilor lor a crescut. De altfel, si specialistii in medicina muncii, ca si psihologii si sociologii spun, pe baza unor studii efectuate in ultimii ani, ca reducerea numarului de ore de munca poate duce la cresterea eficientei fiecarui salariat, care este mai odihnit si mai fericit, pozitiv in gandire.
Nici reprezentantii patronatelor nu primesc cu entuziasm propunerea legislativa de marire a numarului de zile libere pe saptamana si a numarului de ore de lucru pe zi. Sunt convinsi ca asta le-ar afecta negativ productia.