Home Actualitate SANTIERE deschise de silvicultori in „LUNA PLANTARII ARBORILOR”

SANTIERE deschise de silvicultori in „LUNA PLANTARII ARBORILOR”

S-a dat startul actiunilor de impadurire care, in fiecare primavara, ii mobilizeaza pe silvicultori intr-o adevarata „sarbatoare a padurii”. De altfel, este „Luna plantarii arborilor”, intre 15 martie si 15 aprilie, perioada in care silvicultorii botosaneni si-au propus sa impadureasca o suprafata de 140 de hectare si sa efectueze completari (consolidari) pe o suprafata de 68 de hectare.

Santiere mai mari de impaduriri s-au deschis la Oroftiana, comuna Suharau (29 hectare), la Cotusca (13 hectare), in padurea Runc, comuna Frumusica (53 de hectare), in padurea Tudora , pe o suprafata de 19 hectare.
 
„Majoritatea puietilor necesari pentru aceasta primavara sunt asigurati din pepinierele proprii – 773 mii de puieti, iar 285 mii de puieti provin prin transfer de la directiile silvice vecine”, a precizat Gheorghe Rusu, directorul Directiei Silvice Botosani, in cadrul conferintei de presa organizate la sediul intitutiei pentru marcarea „Lunii plantarii arborilor”.
 
Vor fi plantati in aceast perioada puieti din speciile gorun, stejar, fag, salcam, plop, salcie, frasin, paltin, cires, ulm, mojdrean, salcioara.
 
Directia Silvica are si un numar insemnat de puieti, pe care ii scoate din pepinierele proprii, pentru comercializare.  
 
„Un numar de 773 mii de puieti se vor utiliza in propriile santiere iar excedentul de 181 mii de puieti forestieri (salcam, salcie, plop, salcioara, amorfa, lemn cainesc si sanger) este destinat valorificarii catre persoanele fizice, agenti economici si institutii”, a mai precizat directorul Directiei Silvice Botosani. 
 
In acest an, pentru ca au permis conditiile meteorologice, plantarile de arbori au inceput in judet cu cateva zile inainte de data de 15 martie, cand se da startul oficial al Lunii plantarii arborilor. 
 
„La aceasta data puietii sunt scosi in procent de 90% si transportati pe santierele de impaduriri. S-au si plantat importante suprafete, campania de impadurire fiind in plina desfasurare. Prognozam sa finalizam aceste actiuni in jurul datei de 10 aprilie, intrucat dupa aceasta data incep Sarbatorile pascale. Lucrarile se efectueaza cu muncitori zilieri, iar cea mai mare parte prin intermediul unor societati prestatoare care au achizitionat aceste servicii in urma organizarii unei proceduri de licitatie publica”, a mai spus directorul Gheorghe Rusu, in cadrul conferintei organizate miercuri, 18 martie. 
 
Pentru efectuarea lucrarilor de impaduriri din aceasta primavara au fost alocate  importante resurse  financiare, acestea fiind de peste 1.522.000 lei din fonduri proprii, si peste 128.000 lei din fonduri bugetare.
 
Luna plantarii arborilor, numita initial „Serbarea sadirii arborilor” a fost oficializata in tara noastra in anul 1901, de catre Spiru Haret, ca o sarbatoare de primavara la nivel national.
 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here