In sezonul rece, creste numarul copiilor care ajung la spital cu arsuri. Statistica arata ca in ultimii 6 ani, 642 de copii din judetul Botosani au ajuns la spital dupa ce au suferit arsuri in diverse imprejurari. Numai in acest an, 68 de copilasi au ajuns pe patul de spital dupa ce s-au oparit cu apa fierbinte. Alti 74 de micuti au fost spitalizati cu arsuri provocate dupa ce au atins corpuri incandescente.
Intrucat in ultima perioada, in judetul Botosani, mai multi copii au ajuns la spital dupa ce au suferit arsuri in diverse imprejurari, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al Judetului Botosani aduce in atentia publica sfaturi pentru prevenirea acestor accidente casnice.
Aragazul, plita, cuptorul, cuptorasul din curte, cuptorul cu microunde pot provoca arsuri serioase unui copil, daca le atinge cand sunt fierbinti. Angajatii de la ISU Botosani va recomanda sa folositi la aragaz, pe cat e posibil, arzatoarele dinspre perete si sa indreptati manerele tigailor si cratitelor spre perete, ca micutul sa nu fie tentat sa le apuce.
Daca sursa de caldura a casei si locul de gatit e plita, trebuie sa aveti mare grija la copil! Astfel, luati toate masurile ca micutul sa nu aiba acces la plita sau usita sobei fierbinti! E foarte periculos sa-l lasati fara supraveghere, chiar si pentru un minut, intr-o incapere unde exista o plita incinsa. Atentie, de asemenea, ca micutul sa nu se rostogoleasca pe plita, in cazul in care cuptorul face corp comun cu plita.
Ceasca cu ceai sau cafea ori vasele cu continut fierbinte sunt cauze frecvente de oparire a celor mici. Puneti vasele cu continut fierbinte, dupa ce le-ati luat de pe foc, in locuri inaccesibile copilului, la inaltime. Atentie la cana cu ceai sau cafea – puneti-o departe de marginea mesei, in nici un caz pe dulapior, noptiera, etc.
Cand gatiti, luati toate masurile ca micutul sa nu se afle in preajma: puneti-l in patutul lui sau lasati-l in alta camera, in supravegherea altui membru al familiei. Nu-l tineti, in nici un caz, in brate!
Puneti fierul de calcat fierbinte intr-un loc cat mai sus, inaccesibil copilului.
Tineti chibriturile, brichetele, candelele si lumanarile aprinse departe de copil – se poate arde sau pot provoca incendii!
Apa de baita poate opari copilul, daca nu o verificati din timp! Inainte de a spala copilul mic, verificati obligatoriu temperatura apei, folosind un termometru special! Temperatura apei nu va depasi 37 de grade C pentru copilul de pana la un an, si 39 de grade C – pentru copilul mai mare de un an. Niciodata nu adaugati apa fierbinte atata timp cat copilul este in cada.
Nu fumati in casa.