Home Cultura Autentic, tradiție și sărbătoare la VORONA! (FOTO)

Autentic, tradiție și sărbătoare la VORONA! (FOTO)

Ultima ediție a festivalului obiceiurilor de iarnă a strâns în acest an în comuna Vorona peste 1.000 de participanți și spectatori în public.

Voronenii, dar și oaspeți veniți din toate colțurile țării, au asistat la prezentarea datinilor și obiceiurilor de iarnă, pe parcursul a cinci ore cu un amplu program de urături, paradă și spectacol pe scena amplasată în fața Centrului Cultural Mihai Eminescu. Iar printre participanți s-au numărat și voroneni plecați de ani buni la muncă peste hotare, dar care nu au uitat de locurile natale, unde revin iată cu mare bucurie de sărbători.

Grupurile organizate au avut urători, căiuți, capre, mascați și urși, cu participanți de la 5 ani până la 85 de ani. Și, așa cum a devenit o tradiție în ultimii ani, toți urătorii din Vorona și-au dat întâlnire acasă la omul de afaceri și președintele FC Botoșani, Cornel Șfaiter, unul dintre cetățenii de onoare ai comunei.

„Îmi place enorm de mult, sunt implicat în aceste evenimente, împreună cu domnul primar, fostul meu profesor. Îmi aduc aminte cu mare plăcere, de anii ’70-’75 când era implicat în aceste evenimente, un adevărat carnaval al Voronei. Sunt oameni care vin alături de noi și e un spectacol reușit an de an. Important este că menținem tradiția și avem an de an carnavalul nostru”, a spus omul de afaceri Cornel Șfaițer.

Imediat ce a terminat de urat, parada cu mascați, urși, căiuți și urători a pornit spre centrul satului, unde a fost amenajată o scenă specială pentru reprezentații. Și, fără doar și poate, dacii au fost atracția ediției de anul acesta a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă de la Vorona.

Ionuț Pricopie este unul dintre locuitorii comunei care în fiecare an, pe 31 decembrie, este în localitatea sa natală. De mic copil a participat la aceste obiceiuri de sfârșit de an și nu a renunțat iată nici acum, mai ales că a deschis parada, urmat fiind de o ceată de daci.

Cu toată oboseala și cheltuiala dedicată păstrării și perpetuării tradițiilor, voronenii știu că munca lor nu este în zadar. Iar bucuria din ochii oamenilor îi recompensează moral.

„Peste tot oamenii simt ca un fel de regăsire în ceea ce prezentăm noi. Un fel de revenire la o anumită stare ce însoțea altădată trecerea dintr-un an în altul. Acesta a fost cel mai important motiv de bucurie. Dar ne-am făcut și datoria, împingând încă cu un an ceea ce ține de aceste locuri, lucruri frumoase și valoroase, care, din păcate, sub influența aceasta, a modernizării, a globalizării și altor probleme, tind să fie lăsate să se piardă. Tradiția este ca o carte de identitate, dacă nu o ai, ești oarecine”, a declarat primarul Voronei, Aurel Ștefan.

Cu siguranță, Vorona nu este singurul leagăn al tradițiilor populare din județul Botoșani, însă modul în care oamenii de aici îl perpetuează și îl transmit mai departe, cu efort și cu mare sârg, face ca locul acesta să fie într-adevăr unul special.

Exit mobile version