Home Cultura Fundația Hyperion a sărbătorit Ziua Culturii Naționale alături de PNL Botoșani

Fundația Hyperion a sărbătorit Ziua Culturii Naționale alături de PNL Botoșani

Cel mai important eveniment cultural din Botoşani- Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – Premiul Opera Omnia va fi acordat pe data de 15 iunie 2023, împotriva tradiției, în care evenimentul de decernare ar fi trebuit să aibă loc duminică, 15 ianuarie.

După ce primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că organizarea celei de-a XXXII-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia va avea loc pe 15 iunie 2023 pe motiv că Fundația Culturală Hyperion – Caiete Botoșănene s-ar fi retras fără să facă vreun un anunț din timp, conducerea organizației PNL Botoșani a luat o decizie de ultim moment.

Astfel, la invitația Fundației Hyperion, liberalii au participat la festivitatea de omagiere a marelui poet Mihai Eminescu. Alături de membrii Fundației Culturale Hyperion – Caiete Botoșănene, liberalii au depus o coroană de flori la bustul poetului care se amplasat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiu.

„Mesajul acestei festivități venit din partea noastră, a liberalilor din Botoșani, locul de naștere a poetului nepereche, a fost «Să nu-l uităm pe Eminescu»”, a precizat consilierul local PNL Botoșani, Maricel Maxim.

Contrele dintre municipalitate şi Fundaţia Hyperion ar fi început după ce, în primăvara anului trecut, Primăria Botoșani a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) această denumire, iar instituția a emis certificatul de înregistrare al mărcii „Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA”.

Primarul Cosmin Andrei și-a justificat gestul prin seria de polemici iscate după câteva dintre galele de decernare a acestui premiu, organizate în trecut pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale. Edilul spunea atunci că primăria ar trebui să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări. Astfel că 2023 ar fi fost primul an când Primăria municipiului Botoșani ar fi fost singurul organizator al acestei gale de decernare a premiului.

De pe cealaltă parte, Gellu Dorian, preşedintele Fundaţiei Culturale Hyperion – Caiete Botoșănene, susţine însă că instituţia pe care o conduce s-a retras din cauza lipsei de comunicare cu autorităţile locale.

Lipsa de dialog a primarului Cosmin Andrei, încălcarea regulamentului, încălcarea hotărârilor legate de acest premiu, de tradiția acestui premiu, decizia membrilor juriului și a Uniunii Scriitorilor de a se retrage din colaborarea cu Primăria Botoșani au fost motivele care au dus la această decizie.

Gellu Dorian a anunțat că 15 ianuarie va fi lansat un alt premiu, continuând de altfel tradiția acestuia cu numele Premiul Eminescu, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor și cu o altă primărie din județul Botoșani.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia este unul dintre cele mai importante premii de poezie din România. Manifestările de la Botoşani aduna anual, pe 15 ianuarie, nume grele ale literaturii române, dar şi artişti şi oameni de cultură din toate domeniile. Evenimentele culminau cu gala de decernare a premiului naţional de poezie pentru întreaga activitate. Această gală a fost organizată din anul 1991 de Fundaţia Hyperion, de un grup de scriitori botoşăneni, dar şi de Uniunea Scriitorilor. Printre cei care au câştigat, de-a lungul timpului, acest premiu se numără şi Gellu Naum, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Cezar Ivănescu, Mircea Dinescu sau Mircea Cărtărescu.

Exit mobile version