Home Cultura INVITATIE la TEATRU, cu D’ ale carnavalului!

INVITATIE la TEATRU, cu D’ ale carnavalului!

Duminica 8 mai 2016, ora 19.00, actorii Teatrului Mihai Eminescu va asteapta cu un spectacol pe care nu trebuie sa il ratati.

D’ ale carnavalului
dupa I. L. Caragiale
 
Distributie
Nae Girimea, frizer si subchirurg                Gheorghe Frunza
Iancu Pampon                                               Marius Rogojinschi
Mache Razachescu, ce-i mai zice si Cracanel  Bogdan Muncaciu
Un catindat de la percepţie                          Razvan Amitroaei
Iordache, calfa la Girimea                           Sorin Ciofu
Un ipistat                                                       Petruţ Butuman
Didina Mazu                                                 Mirela Nistor
Miţa Baston                                                 Cristina Ciofu
Un chelner                                                    Cezar Amitroaei
Masti, participanţi la carnaval                    Crenola Muncaciu
                                                                      Silvia Raileanu
                                                                      Narcisa Vornicu
                                                                      Mihail Donţu
                                                                      Radu Dragos
 
Regia artistica               Cristian Gheorghe
Scenografia                    Mihai Pastramagiu
Costume                         Alina Dinca Puscasu
Miscare scenica            Victoria Bucun
 
Asupra textelor dramatice scrise de Caragiale de cele mai multe ori planeaza fel de fel de idei preconcepute. Spre exemplu, doar daca se pomenste de „D’ ale carnavalului” si numaidecat imaginaţia ne va conduce spre o sarbatoare orientala fara de sfarsit.
 
Ei bine, regizorul Cristian Gheorghe are alte pareri decat cele ale majoritaţii, de unde si  viziunea sa – cel puţin inedita:
 
„Eu nu cred ca piesele lui Caragiale ar fi numaidecat comedii! Nici unul din personajele sale nu este fericit, nu are o viaţa linistita! Toate personajele lui Caragiale au probleme. Probleme pe care incearca sa le rezolve fie cu o inteligenţa sclipitoare, fie cu mijloace foarte sarace, de-a dreptul primitive.
Tema principala din „D’ale carnavalului” este frica. Personajele cauta sa scape de frica prin orice mijloace, inclusiv printr-o agitaţie permanenta.
Frica este un sentiment acaparator si distructiv!
Acţiunea piesei se petrece, cinematografic, in doua spaţii, cand in frizerie, cand in bar. Un bar in care va avea loc si un bal al carnavalului, ca sa zic asa,  pentru ca de fapt se traieste intr-un carnaval continuu.
Se porneste de la o poveste banala, domestica, in care doua femei, in ciuda faptului ca aveau deja amanti, se indreapta spre un al treilea intrus. La randul lor, cei doi barbati devin deosebit de gelosi si incearca sa-l gaseasca pe noul venit, dar aceasta nu pentru a avea cu el o discutie civilizata, lamuritoare, ci pur si simplu pentru a-l omori. Pampon vrea sa-l omoare pe amantul Didinei, iar Mita, inselata de Nae cu amanta lui Pampon, vrea sa-l omoare pe Nae. Se traieste intr-o lume grotesca, in care toate sunt judecate in termeni extremi, rezolvarile fiind de-a dreptul primitive.
 
In frizerie, costumele personajelor sunt alb-negru pentru ca este o lume care doar aparent este civilizata, in realitate, infatisarea acesteia fiind diametral opusa. Cand personajele se ascund in spatele mastilor si ale costumelor foarte colorate, acestea de fapt explodeaza intr-o nebunie marunta, nesemnificativa, unde totul se transeaza, fara nuante, intre viata si moarte.
 
Trimiterile la viata noastra de fiecare zi sunt transparente… peste viata oamenilor domina o frica ancestrala, frica de a nu pierde ceva, frica de a nu gasi ceva, frica fata de cei de langa noi, frica de a face sau de a nu face pasul urmator.
 
De multe ori frica ne face ne-oameni si ajungem sa facem lucruri ingrozitoare.
 
Alteori frica ne si salveaza  de la gesturi altfel de neconceput!
Pana la urma, spectacolul pledeaza pentru a ne spori capacitatea de a da deoparte frica! Altfel spus, viziunea pe care o propun „imbraca” frica intr-un ambalaj colorat. Personajele se refuleaza in carnaval punand acele costume colorate care le permit sa fie ceea ce, de fapt, ele doresc sa fie cu adevarat! Abia atunci vedem personajele in infatisarea lor reala, cand isi pun costumele nefiresc de colorate!”
 
PRET BILET 20 lei
 
Biletele le gasiti la AGENȚIA TEATRALA in incinta ” Centrului National de Informare si Promovare Turistica”, din Centrul Istoric – Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4
 
Program: 10.00 – 17.00 (de marti pana duminica inclusiv)  
tel. 0231 / 510 970
 

Exit mobile version