Home Cultura Primul documentar didactic despre Botoşani (VIDEO)

Primul documentar didactic despre Botoşani (VIDEO)

Finalul de an aduce lansarea unui film mult aşteptat de micii reporteri ai redacţiei Buzz şi aceasta deoarece proiectul este primul documentar de anvergură la care au muncit membrii cercului de jurnalism „Micii reporteri”, organism înfiinţat în cadrul Asociaţiei Buzzmedia.

Din anul 2016 se desfăşoară la Botoşani sub egida aceluiaşi ONG, tabăra de jurnalism „Ai Noştri tineri”, un proiect realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Botoşani. Din 2019, împreună cu doi dintre trainerii lor – jurnalistul Doru Ionescu şi editorul video Bogdan Sterpu – participanţii în tabără, copiii reporteri, aşa cum sunt ei cunoscuţi în oraş, au lucrat la primul lor documentar despre oraşul şi judeţul Botoşani.

„Botoşani, oraşul tinereţii tale de poveste” este numele filmului la care au muncit copiii şi tinerii redacţiei Buzz. Întâile documentări şi idei, abordarea poveştii au aparţinut primei generaţii Buzz, copii ajunşi astăzi studenţi la facultăţi de comunicare, de jurnalism etc… Au urmat anul 2020, cel de pauză al taberei din cauza pandemiei pe care o traversăm şi anul 2021, când redacţia Buzz, aflată într-un firesc schimb de generaţie, a încheiat cu noii ei membri acest prim documentar.

Un proiect care, fără susţinerea şi implicarea trainerilor invitaţi, an de an, în tabără, nu ar fi fost posibil. Un film în urma căruia membrii cercului nostru de jurnalism au înţeles etapele realizării unui material de acest tip, diferenţa dintre genurile jurnalistice, au aflat lucruri mai puţin ştiute despre oraşul şi judeţul lor, au învăţat să-şi promoveze propriile valori şi tradiţii, au înţeles ce presupune munca de televiziune, mai cu seamă realizarea unei lucrări de asemenea amploare şi importanţă.

Dincolo de factorul didactic, documentarul a fost conceput cu scopul de promovare turistică a oraşului şi judeţului Botoşani, dar şi ca o reîmprospătare a amintirii propriei copilării şi adolescenţe pentru botoşănenii rămaşi acasă sau plecaţi dincolo de graniţele ţării, cu bucurie şi mândria de a fi parte a unui teritoriu cultural, care a dat atâtea personalităţi civilizaţiei româneşti.

Exit mobile version