Sezatorile iernii la Havarna – Editia 2017

Editia din 2017 a Sezatorilor iernii, ampla manifestare culturala organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani, a continuat la sfarsitul saptamanii trecute, duminica 12 februarie, cu sezatoarea de la Havarna, gazdele fiind reprezentate de domnul Romica Bordeianu – un iubitor infocat al folclorului traditional, care se incapataneaza impreuna cu Mihai Fediuc coregraful Centrului, sa invete copiii si tinerii din Havarna jocul popular traditional, rasplata fiind participarea la numeroase festivaluri de gen din judet si din tara, dar mai ales pastrarea traditiilor mostenite.

Scriitorul Gellu Dorian, coordonatorul compartimentului literatura-teatru a dat startul manifestarii cu o sezatoare literara. S-au recitat poezii, iar Nina Viciriuc, poeta din Flamanzi, a reamintit ca se implinesc 110 ani de la rascoala taranilor din Flamanzi, un fenomen istoric generat de cauze de ordin social-economic. A adus in atentia tuturor si faptul ca la Flamanzi a fost infiintat un muzeu al taranului roman.

Au raspuns invitatiei pentru sezatoarea literara scriitori din judet, membri ori nu, ai Uniunii Scriitorilor din Romania: Nicolae Corlat, Cristina Prisacariu Soptelea, Nina Viciriuc, Vasile Iftime, Vlad Scutelnicu, Cezar Florescu, Stelorian Morosanu, Dumitru Necsanu, Dorel Andries, George Luca, Ovidiu Petcu si actorul Florin Aionitoaie.

Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educatie permanenta a Centrului a continuat sezatoarea cu un moment in care a vorbit despre importanta si necesitatea abordarii subiectului educatie ca pe o obligatie care trebuie asumata cu maxima responsabilitate de catre toti factorii ce sunt implicati in acest proces, incepand cu parintii a caror implicare constanta si ferma trebuie sa se manifeste incepand cu prima etapa a vietii copiilor, subliniind cat de necesara este educatia din primii ani de viata, in care se formeaza atitudinile cheie necesare pentru a trai armonios in societate.

Ultima parte a sezatorii a apartinut artistilor din Havarna coordonati de Romica Bordeianu si coregraful Centrului Mihai Fediuc, care au incheiat programul cu un spectacol de cantece si jocuri populare foarte gustat de public. Au fost invitati artistii din Hudesti coordonati de mentorul Gheorghe Mitoceanu si Lacramioara Alupoaei, care au intregit programul folcloric.

Iubitorii lucrurilor tesute de mainile femeilor din Havarna au putut admira piese din casele gospodinelor, expuse prin grija acestora in colaborare cu referentul etnograf Margareta Mihalache.

Managerul institutiei, Cornelia Ciobanu a tinut capul de afis al manifestarii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.