CUM deosebesti RACEALA de SINUZITA

Raceala sau sinuzita. Este intrebarea pe care o pun multe persoane in acest sezon, cand virozele sunt in elementul lor. Simptomele in cazul virozelor sunt adeseori asemanatoare cu cele care apar in sinuzite. Nas infundat, dureri de cap, febra sunt simptomele care fac dificila diferentierea intre simpla raceala si infectia sinusurilor.

Frecvent, sinuzita se confunda cu raceala, atunci cand simptomele sunt apreciate acasa, fara a se merge la medic pentru consultatie. Raceala este o infectie virala respiratorie, care poate fi cauzata de peste 100 de virusuri (rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri etc.), diferite de cel al gripei.

Transmiterea racelii se produce, in principal, prin raspandirea directa a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate si apoi prin atingerea cu mana a propriilor mucomembrane (nas, gura, ochi), precum si prin raspandirea picaturilor produse prin tuse sau stranut (metoda secundara de transmitere).

Pe de alta parte, sinuzita reprezinta o complicatie a racelii, aparuta ca urmare a patrunderii aerului poluat, a mucusului si a bacteriilor in sinusurile deja inflamate.

Principala diferenta dintre raceala si sinuzita consta in perioada pe care se manifesta simptomele. Majoritatea oamenilor scapa de raceala in 5-10 zile, insa, in cazul sinuzitei, simptomele pot persista patru saptamani sau chiar 3 luni – sinuzita cronica.

Simptome raceala versus simptome sinuzita

Manifestarile celor doua afectiuni sunt similare, motiv pentru care nu intotdeauna tratamentul administrat acasa este cel potrivit.

Infectia sinusurilor este usor de confundat cu raceala, mai ales in cazul copiilor. Copiii mici manifesta simptome asemanatoare racelii, cum ar fi nas infundat, secretii nazale galben-verzui si febra moderata. De asemenea, copiii si adolescentii ar putea prezenta:

Tuse care nu se amelioreaza
Respiratie urat mirositoare
Dureri de dinti
Dureri de urechi
Dureri la nivelul fetei
Dureri de cap
Ochi umflati

Daca simptomele persista mai mult de cateva saptamani, e foarte important sa te adresezi medicului pediatru. Lasata netratata, sinuzita se poate croniciza, iar simptomele se pot agrava, scrie Csid.ro

Consulta un medic ORL-ist in astfel de situatii, pentru a beneficia de cel mai potrivit tratament.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.