De ce validarea termica este esentiala pentru productia de alimente?

Validarea termica este un pas cheie pentru orice producator din industria alimentara. De asemenea, este o etapa obligatorie in centrele de productie, in laboratoare, departamente de cercetare si dezvoltare. Pentru a oferi siguranta consumatorilor, producatorii trebuie sa asigure si sa controleze procesele de tratament termic.

Daca vrei sa intelegi mai bine acest concept si importanta lui in industria alimentara, iata cateva informatii utile in acest sens.

Ce este validarea termica?

Procesul de validare termica reprezinta stabilirea dovezilor stiintifice obiective care demonstreaza ca produsul este sigur pentru sanatatea consumatorilor. Acest proces are un rol critic in a oferi alimente ferite de contaminarea microbiologica, dar care isi pastreaza proprietatile nutritionale.

Activitatile de validare sunt folosite pentru a sustine o productie de alimente verificate si sigure. Acest lucru este valabil mai ales in cazul produselor conservate la caldura, unde procesul termic are o influenta directa asupra calitatii alimentelor. Dar validarea tratamentului termic nu se opreste aici, in prezent existand o gama extinsa si in continua crestere de produse alimentare conservate prin intermediul tehnologiilor termice, de la sterilizare completa pana la pasteurizare mai blanda.

De un real ajutor pentru companii sunt solutiile si instrumentele de monitorizare a unor parametri precum: temperatura, umiditatea sau presiunea.

Folosirea unor sisteme termocuplu cu fir pentru masurarea temperaturilor este o tehnica de validare usor de aplicat, iar analiza datelor este relativ rapida. Cu toate acestea, termocuplurile si data loggerele nu sunt convenabile pentru toate tipurile de procese termice. Din acest motiv, cel mai simplu este sa alegi un partener specializat in monitorizare si validare a proceselor din industria alimentara. Ellab.ro ofera inovatie si calitate pentru o gama larga de produse, precum: data loggeri wireless, sisteme de termocuplu pentru procesele de validare termica si solutii wireless de monitorizare a mediului.

Pentru producatori este o provocare continua sa dovedeasca siguranta produsului. Validarea reprezinta un exercitiu continuu care se desfasoara pe tot parcusul productiei. De aceea, este important sa ai facilitati adecvate, experti cunoscatori si protocoale recunoscute. Desi studiile de validare sunt de obicei complicate si destul de costisitoare, cu ajutorul lor riscurile sunt reduse, deoarece problemele vor fi identificate imediat.

De ce este importanta validarea termica in industria alimentara?

Scopul de baza al prelucrarii termice al alimentelor este reducerea sau distrugerea activitatii microbiene si enzimatice, pentru ca alimentele sa indeplineasca un anumit standard de calitate. Tocmai din acest motiv producatorii din industria alimentara sunt supusi multor controale riguroase. Verificarea conditiilor de depozitare si a echipamentelor folosite au ca scop asigurarea calitatii, integritatii si a sigurantei produselor alimentare. De aceea, pentru a proteja consumatorii, dar si pentru a preveni pierderile financiare, validarea termica este obligatorie.

Există standarde înalte pentru validarea termică, din acest motiv este util ca aceasta să fie finalizată de terti specialisti care au experiența practica. Desi costurile initiale pot parea mari, dovezile care asigură că procesul termic este eficient, repetabil și produce în mod constant produse sigure, sunt de maxima importanta. De asemenea, folosind o solutie eficienta oferita de specialisti, vei economisi timp si bani pentru compania ta.

In concluzie, siguranta alimentara este pe primul loc, de aceea folosirea unor metodologii care sa evalueze in mod precis si fiabil procesarea termica este esentiala. Obiectivul principal al producatorilor din industria alimentara este de a oferi produse sigure, dar cu cea mai mare valoare nutritiva posibila.

Sursa foto: pexels.com

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.