Atunci cînd vrei să îți cumperi o masină pe firmă, este important să te gandești la mai multe variante, în special atunci cănd nu dispui de cash flow, adică atunci când vrei să îndatorezi societatea pentru a achiziționa o mașină.
Un contract de leasing operațional este ideal pentru o afacere care caută să asigure un activ fără a plăti o sumă forfetară în avans.
Descoperă în continuare care sunt diferențele dintre un leasing financiar și un leasing operațional
Prima întrebare la care trebuie să răspundem este: ce este leasingul? Leasingul financiar sau „leasingul de capital” și contractele de leasing operațional sunt o altă formă de datorie comercială pentru achiziționarea de echipamente pentru o afacere.
Principala diferență dintre contractele de leasing financiar și contractele de leasing operațional este că, în cadrul celor dintâi, riscurile și beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra unui activ sunt transferate locatarului pe durata termenului de leasing. În cazul unui contract de leasing operational, dreptul de propietate va rămâne la locator.
Cu un leasing financiar, locatorul finanțează în esență activul și câștigă dobândă pe termenul contractului. Locatarul folosește bunul pe întreaga durată de viață, proprietatea fiind transferată la sfârșitul contractului de închiriere.
Tipurile de active adesea oferite în cadrul acestui aranjament includ masini, avioane, terenuri, clădiri, nave, etc.
Într-un leasing operațional, locatarul returnează bunul locatorului la sfârșitul termenului de leasing. Acest aranjament este mai frecvent pentru activele mai mici.
Totodată, s-ar putea să te întrebi „închirierea prin contract este un leasing operațional?”. Este, mai ales dacă este legată de vehiculele comerciale.
De asemenea, pentru a putea întelege cel mai bine care sunt diferențele dintre un contract de leasing financiar și unul leasing operațional, este important să îți pui și întrebarea: care sunt diferențele din contabilitate?
În cazul în care este dificil să alegi între operațiuni de leasing financiar sau operațional, este util să înțelegi câțiva termeni contabili.
Contabilitatea leasingului operațional presupune că locatorul deține activul închiriat, iar locatarul folosește activul pentru o perioadă fixă de timp iar cerința este de a prezenta plata minimă totală de leasing datorată pe durata contractului de leasing.
Acest lucru este important de înțeles deoarece recunoașterea contractelor de leasing financiar suplimentare va duce la recunoașterea de noi active și datorii și, eventual, la o cheltuială mai mare în contul de profit și pierdere. De aceea, poți alege leasingul operațional pentru achiziționarea unei masini de la Businesslease.ro, dar în unele cazuri trebuie să înțelegi foarte bine termenii contractului pentru că este posibil să fie necesar să raportezii o cheltuială de funcționare a leasingului. De exemplu, organizațiile de petrol și gaze suportă costuri atunci când folosesc echipamente închiriate pentru a aduce minerale subterane la suprafață și pentru a le converti în produse comercializabile.
Dacă afacerea ta trebuie să facă o achiziție mare pe care nu și-o poate permite cu fonduri proprii, poți împrumuta bani pentru a achiziționa echipamentul, punând afacerea în datorii. Un acord de datorie oferă unei întreprinderi care împrumută acces la bani, cu condiția ca aceasta să fie rambursată la o dată ulterioară, de obicei cu dobândă și uneori comisioane suplimentare.
De aceea, un contract de leasing operațional te poate avantaja atunci când vrei să achiziționezi un automobil sau o flotă de mașini.
Sursa Foto: Pexels.com