Home Diverse TOP 4 moduri prin care poți prelungi durata de viață a bateriilor...

TOP 4 moduri prin care poți prelungi durata de viață a bateriilor pentru rulotă

Dacă ești fericitul posesor al unei rulote sau ți-ai dorit de mult timp să achiziționezi una, probabil că știi deja cât de important este să ai un acumulator la îndemână, atunci când vrei să pui la cale o excursie reușită.

Acumulatorul sau bateria pentru rulotă, este folosit pentru a alimenta aparatele electrice atunci când rulota nu este cuplată la o sursă de electricitate și poate fi de mai multe tipuri (cu gel, AGM etc.).

Oricare ar fi tipul de acumulator pentru care optezi, durata de viață a acestuia ține de urmarea cu strictețe a instrucțiunilor de întreținere. Ești pregătit să le afli?

Iată cum poți să prelungești durata de viață a acumulatorilor pentru rulotă în 4 pași simpli!

  1. Investește într-un redresor de calitate 

În medie, majoritatea bateriilor sunt făcute să țină 4-5 ani, cu condiția să fie întreținute corespunzător. Pentru a beneficia la maximum de puterea acumulatorului, asigură-te că ai un redresor performant și viabil. De obicei, intensitatea de încărcare a redresorului ar trebui să constituie cel puțin 10% din capacitatea bateriei pentru rulotă. Prin urmare, dacă ai un acumulator de 100 de amperi, atunci este nevoie de un încărcător de cel puțin 10A. 

  1. Evită pe cât posibil epuizarea totală a bateriei 

În funcție de tipul lor, bateriile sunt concepute pentru a asigura un anumit număr de cicluri complete de descărcare. De exemplu, bateriile pentru rulotă de tip AGM pot suporta chiar și peste 500 de cicluri complete de descărcare, ceea ce le face mult mai fiabile decât unele cu gel. Oricărei rulote îi este destinat un anumit tip de acumulator în funcție de dimensiuni, voltaj sau capacitate. Poți afla mai multe specificații tehnice ale unei game variate de baterii pentru rulotă pe site-ul sorgeti.ro și să alegi varianta cea mai avantajoasă pentru tine.

Indiferent de acumulator, este recomandat ca nivelul său de încărcare să nu scadă sub 50% și, dacă este posibil, să îl cuplezi la un redresor atunci când nivelul este deja sub 70%. Încearcă să eviți descărcarea completă a bateriei, deoarece îi poate afecta performanța pe termen lung.

  1. Nu miroase a bine? Nu ignora acest semn!

Mare atenție atunci când acumulatorul emană un miros înțepător de gaz. În momentul în care bateria este supraîncărcată, vei simți un miros puternic de dioxid de sulf, ceea ce înseamnă că ea trebuie imediat decuplată de la sursa de alimentare înainte de a fi distrusă iremediabil. Ai întotdeauna grijă ca bateria să nu ajungă la temperaturi ridicate atunci când o încarci. 

  1. Redu utilizarea aparatelor care consumă multă energie electrică

Dacă vrei ca acumulatorul să reziste timp îndelungat, atunci evită pe cât posibil folosirea unor aparate precum televizorul sau cuptorul cu microunde. Astfel de dispozitive epuizează bateria foarte rapid atunci când sunt utilizate constant, ceea ce înseamnă că trebuie să folosești cât mai des redresorul, lucru care afectează durata de viață a acumulatorului. În caz că nu te poți lipsi prea mult timp de astfel de electrocasnice, ar fi recomandat să investești într-o baterie cu o capacitate mai mare, care să suporte un astfel de consum. Nu uita de asemenea să închizi aparatura atunci când nu o folosești! 

Acum că ești „la curent” cu informațiile necesare, poți pleca în excursie fără probleme! Acumulatorii de calitate sunt o investiție costisitoare, de aceea este în interesul tău să urmezi instrucțiunile de mai sus cu atenție. Drum bun! 

Sursă foto: Pexels.com

Exit mobile version