In 2017 romanii care obtin VENITURI in STRAINATATE au anumite OBLIGATII catre FISC in Romania

Persoanele fizice care au obtinut in 2016 venituri in afara Romaniei sunt obligate sa le declare Fiscului, pentru impozitare, pana spre sfarsitul lunii mai 2017, conform legislatiei in vigoare.

Raportarea se face prin intermediul formularului 201 si, in caz de nedepunere, contribuabilii risca sa fie sanctionati cu pana la 500 de lei. Este vorba, mai precis, atat de cei care stau in Romania si obtin bani din strainatate, cat si de cei care, desi stau in strainatate si obtin bani acolo, vin des in Romania.

Daca au obtinut venituri in strainatate in anul 2016, romanii sunt obligati sa le declare la unitatile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pana la data de 25 mai 2017, asa cum se arata in articolul 130 al Codului fiscal.

Raportarea se face cu ajutorul formularului 201 si este pentru impozitarea in Romania a banilor obtinuti in alte tari.

Astfel, vizate sunt, in principal, persoanele fizice care stau in Romania si au obtinut venituri in strainatate si persoanele fizice care stau in strainatate, obtin venituri acolo si vin des in Romania.

Concret, depunerea „Declaratiei privind veniturile realizate din strainatate” trebuie sa fie facuta de:

– persoanele fizice rezidente romane, care au domiciliul in Romania, pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei;
– persoanele fizice nerezidente al caror centru al intereselor vitale este amplasat in Romania (cu alte cuvinte, in Romania este locul de care relatiile personale si economice ale persoanei in cauza sunt mai apropiate);
– persoanele fizice nerezidente prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic 2016.

Important! Nedepunerea la termen a formularului 201 este considerata, potrivit Codului de procedura fiscala, contraventie.

Prin urmare, persoanele care sunt obligate sa depuna declaratia si care depasesc termenul-limita stabilit pentru 25 mai 2017 risca sa fie amendate cu o suma cuprinsa intre 50 si 500 de lei.

Ce fel de venituri trebuie declarate

Formularul fiscal 201 sau, mai exact, „Declaratia privind veniturile realizate din strainatate”, este reglementat de Ordinul ANAF nr. 3.695/2016 si poate fi consultat in fisierul anexat acestui articol.

Actul normativ detaliaza ce fel de venituri obtinute in strainatate trebuie sa declare romanii pana spre sfarsitul lunii mai 2017.

Concret, veniturile realizate in strainatate, ce sunt supuse impozitarii in Romania, sunt, in principal, urmatoarele:

– din profesii liberale;
– din activitati de productie, comert si prestari de servicii;
– din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (adica drepturi de autor);
– din cedarea folosintei bunurilor (adica inchirierea terenurilor, caselor, masinilor etc.);
– din activitati agricole, piscicultura si silvicultura;
– cele sub forma de dividende si dobanzi;
– din premii;
– din jocuri de noroc;
– din pensii.

Veniturile salariale obtinute in strainatate si platite de un angajator din statul respectiv (adica nerezident in Romania) nu se impoziteaza in Romania, astfel ca nu se impune declararea lor prin intermediul formularului 201. In rest, veniturile trebuie declarate pentru fiecare tara-sursa si pentru fiecare categorie de venit.

„Declaratia privind veniturile realizate din strainatate” trebuie completata, asa cum se arata in ordinul ANAF amintit, in dublu exemplar. Originalul trebuie depus la organul fiscal central in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal declarantul, iar copia este pastrata de cel din urma. Referitor la depunerea efectiva, formularul 201, in format tiparit, se depune fie direct la registratura organului fiscal, fie prin posta (scrisoare recomandata cu confirmare de primire), fie online. Completarea formularului fiscal se poate face cu ajutorul programului de asistenta de aici.

Ulterior, Fiscul emite si comunica persoanelor fizice o decizie de impunere prin care este stabilita suma ce trebuie platita ca impozit pe veniturile din strainatate in anul 2016. Documentul contine toate informatiile necesare efectuarii platii.

Important! Potrivit ordinului citat, data depunerii declaratiei 201 este considerata data inregistrarii acesteia la Fisc sau data depunerii la posta.

avocat Marius Coltuc

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.