Alegerile prezidentiale din Franta au depreciat leul

Incertitudinile care planau asupra rezultatului primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta au dus la cresterea aversiunii fata de risc, implicit la deprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

In prima sedinta care a urmat minivacantei de Paste, cursul euro a scazut la 4,5188 lei, insa de a doua zi el a avut o directie ascendenta.

La finalul perioadei, media a crescut la 4,5441 lei, maxim al ultimelor doua saptamani, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,534 si 4,545 lei, piata inchizandu-se la 4,538 lei.

In cazul in care euroscepticii Marine Le Pen, extrema dreapta, si Jean-Luc Mélenchon, radical de stanga, vor reusi sa ajunga impreuna in turul al doilea al alegerilor din Franta se va asista la o depreciere rapida a euro, implicit a monedelor de la marginea zonei, ceea ce ar duce cursul euro/leu spre 4,5 lei.

Principalul pericol intern pentru leu il reprezinta politica fiscala si salariala a guvernului PSD, care are drept rezultat cresterea datoriei publice, implicit a deficitului bugetar. Aceasta perspectiva a determinat agenţia de rating Moody’s sa schimbe perspectiva ratingului Romania de la Baa3 pozitiv la stabil, ceea ce in opinia analistilor reprezinta un semnal de alarma.

Dolarul american avut un parcurs foarte agitat, in concordanta cu parcursul acestuia fata de euro. Media lui a fluctuat intre 4,2178 si 4,2456 lei, maxim atins la finalul perioadei cand cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 4,231 si 4,252 lei.

Media monedei elvetiene a crescut de la 4,2281 la 4,2498 lei, ea fluctuand pe pietele internationale intre 1,066 si 1,072 franci/euro.

Perechea euro/dolar s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,0603 si 1,0777 dolari, pentru a inchide pe cele americane la 1,0728 dolari.

Multi investitori mizau pe victoria la prezidentialele din Franta a centristului Emmanuel Macron. De asemenea, pietele se aratau nemultumite de lipsa reformelor economice promise de presedintele Trump, ale carui interventii vizeaza, in principal, faptul ca dolarul este prea puternic.

Analiza cuprinde perioada 17 – 21 aprilie

Radu Georgescu

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.