Filosofia din spatele politicilor bugetare ale Guvernului Ponta 2: Omorati mediul privat, avem nevoie de bani pentru sporuri si I pentru mai multa birocratie!
Proiectul de buget pentru anul 2013 si cel privind modificarea Codului fiscal au la baza un singur principiu: supra-taxarea sectoarelor economice care produc valoare si bani in Romania, avand drept scop finantarea unui aparat de stat care nu produce nimic in afara de birocratie. USL a tot vorbit, in campania electorala, despre masuri de stimulare economica prin incurajarea mediului privat. Odata cu aparitia proiectului de buget pe 2013 si a modificarilor Codului Fiscal, vedem care este adevarul din spatele unei guvernari exclusiv de stanga: „bagam mana adanc in buzunarul mediului privat, a IMM-urilor si a agricultorilor pentru a trece de anul 2013!”.
USL da cu o mana si ia inapoi cu amandoua pentru ca nu are solutii pentru crestere economica. Practic, Guvernul Ponta garanteaza romanilor, pentru anul 2013, gaze, benzina si energie electrica mai scumpe prin supra impozitarea companiilor de profil. Scumpirea acestor produse va atrage cresteri de preturi in lant, dupa cum ne demonstreaza logica economica si experienta. Majorarea salariului minim si a punctului de pensie nu vor insemna, practic, nimic in termeni reali in ce priveste puterea de cumparare a romanilor. Avalansa de taxe si impozite noi dintr-un Cod Fiscal anuntat cu numai 8 zile inainte de a intra in vigoare este necesara Guvernului Ponta pentru a creste cheltuielile cu aparatul administrativ central. USL va cheltui cu 14% mai mult decat anul trecut cu cheltuielile de personal. In plus, cresc semnificativ indemnizatiile de conducere in aparatul administrativ central, creste bugetul alocat sporurilor angajatilor din sistemul de stat central. Declaratiile premierului Ponta de la formarea Guvernului in luna decembrie, cand dadea asigurari ca nu vor creste cheltuielile cu aparatul guvernamental desi avem acum 27 de ministere, se dovedesc din nou niste minciuni. Sub guvernarea USL, statul ajunge sa manance resurse importante in timp ce investitiile sunt reduse substantial cu aproape 26% fata de 2012. USL renunta la dezvoltare de dragul consumului si conduce Romania de pe o zi pe alta. Romania va avea, in viziunea USL, un buget care ii va asigura „baltirea” in situatia actuala si nicidecum dezvoltarea si prosperitatea promise de Victor Ponta in campania electorala. Din acest motiv, cresterea economica a Romaniei a scazut, in viziunea lui Victor Ponta, de la 1,8% la 1,6% in numai cateva zile. Cu un astfel de buget, cu strivirea mediului privat de taxe si impozite anuntate doar cu cateva zile inainte de intrarea in vigoare, Romania nu va atinge nici macar o crestere economica de 1% la sfarsitul lui 2013.