Sperantele multor persoane care au crezut in trambitatele promisiuni ale „Guvernului Minune Ponta” incep sa se spulbere. Pana si cei mai optimisti incep sa-si puna intrebari despre ce se va intampla cu salariile lor, cu ratele la banci, cu fel de fel de facturi. Perspectiva nu este deloc linistitoare, chiar daca promisiunile nu contenesc. Salariile cresc pentru o parte dintre romani, cu foarte putin, preturile cresc pentru toti romanii, exploziv.
Leu se prabuseste de la o zi la alta, aceasta cadere dramatica a monedei nationale pornind chiar din ziua in care Parlamentul a decis caderea Guvernului Ungureanu. Abia joi, o palida trezire a acestuia. O crestere cu doar… 0.0028. „Anemia” leului nostru nu pare sa aiba „tratament” prin masurile guvernantilor. A inceput din ziua in care s-a prabusit Guvernul Ungureanu, prin votul parlamentarilor. A fost semnalul de ingrijorare al multor investitori si increderea acestora nu a mai fost castigata de Guvernul Ponta. Pierderea pe care a suferit-o leul in fata euro nu va mai putea fi recuperata. O spun specialistii in domeniul financiar, iar unii dintre ei spun ca se va depasi, cu siguranta pragul de 4,5 lei pentru un euro.
Cu ochii pe miscarile de pe scena politica, analistii din piata spun ca evolutia leului depinde de politicile economice pe care guvernul Ponta si le va asuma.
„Trebuie vazut cat va dura acest episod, daca este ceva temporar. Durata va depinde de politicile fiscale si salariale pe care si le va asuma noul guvern si de felul in care vor fi acestea receptate de investitori si de publicul larg”, a declarat Melania Hancila, economist-sef Volksbank, pentru business24.ro, pe 2 mai.
Au urmat zile in care leul nu doar ca a dat semne de revenire, dar s-a clatinat tot mai tare pe picioare. Tot pe 2 mai, ministrul propus al Finantelor, Florin Georgescu, declara ca slabirea leului pe piata valutara se va calma dupa investirea noului Guvern Ponta.
„Probabil ca de luni incolo, daca Parlamentul va aproba programul si cabinetul Victor Ponta, lucrurile se vor mai calma”, afirma la acea data Georgescu.
Nu a fost insa asa. Romanii au vazut, cu tristete, cum „s-au calmat” lucrurile dupa ce guvernul „s-a pus pe treaba”.
„Cresc salariile” dar preturile cresc si mai mult. Guvernantii uita sa ne spuna adevarul in intregime
Toata aceasta involutie a leului a fost pe fundalul cresterilor salariale anuntate de guvernanti pentru bugetari. Cresteri salariale care au tot fost aduse in fata, pentru a acoperi pe cat posibil procesul ingrijorator de depreciere a monedei nationale.
„Cresc salariile!” au tot anuntat, obsedant, noii guvernanti. Dar ce vor face bugetarii in iunie cu cele 8 procente in plus? Vor constata ca pot cumpara mai putin decat cumparau cu vechiul salariu, pentru ca au explodat preturile. Se stie cat de legat este cursul preturilor de cel valutar, in conditiile in care un numar mare de societati importa pe euro produse.
Cei mai loviti la buzunare sunt angajatii din sistemul privat
Pe de alta parte, daca bugetarii primesc ceva in plus la salariu pentru a acoperi o parte din cresterile preturilor provocata de prabusirea leului, in schimb, cum ramane cu angajatii de la societatile private. La ei nu gandeste nimeni, de parca nici nu ar exista in aceasta tara. Patronii le vor ridica lor salariile, mai ales dupa ce devalorizarea leului ii atinge si pe ei? Cu siguranta, nu.
Recesiune a fost si in anii trecuti, dar leul a fost tinut stabil
Credite in valuta au mii de familii botosanene. Caderile succesive ale leului in raport cu moneda europeana ii poate aduce in situatia de anu-si plati ratele si astfel sa riste fara bunurile girate la banci. Niciodata oamenii nu au simtit, ca acum, presiunea devalorizarii monedei nationale asupra bugetului de familie. Chiar daca unele voci sustin ca la baza deprecierii sta si recesiunea din Europa, alaturi de cauze interne, nimeni nu poate nega faptul ca guvernele trecute, atat de criticate la vremea lor de actualii guvernanti, au reusit sa tina leul stabil. Asta in ciuda unor probleme mai mari decat cele de astazi provocate de criza economica si financiara cu care se confrunta Europa de cativa ani.
„Credite? Ce sa le facem, este riscul asumat”
Pentru cei cu credite in euro la banci reprezentantii BNR ridica din umeri. Recent, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, amintea ca Banca Centrala a avertizat asupra riscului la care sunt supusi cei care se imprumuta in alta moneda decat cea in care primesc salariile.
„Credite? Ce sa le facem, este riscul asumat. Le spuneam, daca faceti imprumuturi, faceti in moneda in care sunteti platiti. Risc valutar enorm. Necaz. Multi care au imprumuturi in euro, franci elvetieni, yeni japonezi, monede exotice, trebuie sa scoata mai multi lei. Necaz mare. Singura solutie este sa se aprecieze din nou euro”, a declarat Adrian Vasilescu.