Mai putin de o luna a mai ramas pana incepe perioada de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata. Din acest motiv, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a declansat o campanie de informare pentru fermieri.
Potrivit conducerii APIA Botosani, aceasta campanie se desfasoara in perioada 1 februarie – 10 iunie 2013, avand sloganul: „Fii Fermier European! Depune la APIA Cererea de sprijin! In Campania 2013 ne pregatim pentru viitoarea Politica Agricola Comuna”.
Obiectivul general al campaniei il reprezinta informarea fermierilor cu privire la fondurile europene si nationale destinate schemelor/masurilor de sprijin pe suprafata in anul 2013, precum si la modalitatea de accesare a acestora.
„Se pune accent in continuare pe informarea eficienta a fermierilor cu privire la aplicatia de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii isi pot vizualiza, prin conexiune la internet, propriile parcele digitizate in campania anterioara si isi pot digitiza si alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile in baza de date (LPIS) a APIA”, precizeaza Ioan Serediuc, purtatorul de cuvant al APIA Botosani.
Buna informare a fermierilor reprezinta una din primele si cele mai importante conditii pentru derularea la timp si corecta a intregului proces de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din Romania.
Sesiuni de informare la centrele APIA
Pe durata Campaniei, Centrul judetean Botosani si centrele locale ale Agentiei vor organiza sesiuni de informare si instruire a fermierilor si respectiv a administratiei agricole din primarii, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijin pentru plati pe suprafata in anul 2013, modalitatea de completare a acestora, conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate in cadrul masurilor de sprijin pe suprafata.
In cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atentie deosebita procedurii de completare electronica a declaratiei de suprafata si identificare, respectiv de schitare corecta, online a parcelelor agricole.
De asemenea, se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecoconditionalitate pe toate suprafetele agricole utilizate. De aceste instruiri vor beneficia atat fermierii, cat si administratia agricola din primarii, respectiv personalul din bibliotecile judetene si comunale cuprinse in programul Biblionet.
Cand incep penalizarile de 1% pe zi
„Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula in perioada 1 martie – 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizari de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere”, mai mentioneaza purtatorul de cuvant al APIA.
Una dintre masurile de sprijin pe suprafata este „Schema de plata unica pe suprafata (SAPS)”. O alta masura – Plati nationale directe complementare (PNDC) cuprinde: PNDC 1- culturi in teren arabil; PNDC 2- in pentru fibra; PNDC 3- canepa pentru fibra; PNDC 4- tutun; PNDC 5- hamei; PNDC 6- sfecla de zahar.
Alte masuri de sprijin pe suprafata sunt: Schema de plata separata pentru zahar; Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decat zona montana si Plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala. In cadrul acestei ultime masuri se disting: Masura 211 – Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate; Masura 212 – Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural si Masura 214 – Plati de Agro-mediu. In cadrul Masurii 214 se disting mai multe pachete: Pachetul 1 (P1) – Pajisti cu inalta valoare naturala; Pachetul 2 (P2) – Practici agricole traditionale; Pachetul 3 (P3) – Pajisti importante pentru pasari; Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi; Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologica; Pachetul 6 (P6) – Pajisti importante pentru fluturi; Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu.
Reprezentantii APIA precizeaza ca „se pot combina pe parcela: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcela P4 cu P”.