ATENTIONARE de la APIA pentru FERMIERI! RISC de AMENZI MARI

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Centrul judetean Botosani, informeaza cu privire la obligatia fermierilor de a respecta Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8), conform carora nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Astfel, fermierii care exploateaza terenuri arabile nu trebuie sa arda miristile sau resturile menajere vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor, in caz contrar acestia fiind pasibili de amenzi. Referitor la GAEC 5 trebuie precizat ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minimă a miristilor.

Reamintim ca, intre APIA, Garda de Mediu si ISU a fost incheiat un Protocol de colaborare al carui scop este cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea conditiilor GAEC de catre agricultorii care beneficiaza de plati directe.

Potrivit APIA, pot exista, insa, cazuri exceptionale in care fermierii pot recurge la arderea miristilor sau a resturilor vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale, paioase, vrejuri de plante proteice sau de cartofi, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita etc.), ca o masură de carantină fitosanitara, pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori care afecteaza culturile.

„Acordul pentru aceasta procedura este dat numai de catre autoritatea competenta pentru protectia mediului in baza anumitor documente. Acestea sunt: notificare catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta; notificare catre Comisariatul  judetean al Garzii Nationale de Mediu, act doveditor de la Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala privind prezenţa bolilor sau daunatorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitarii; acceptul primarilor din localitatea sau localitatile pe care se afla situat terenul”, precizeaza Ioan Serediuc, purtatorul de cuvant al APIA Botosani.

Conform prevederilor legale, detinatorii legali de terenuri nu ard miristile, stuful, tufarisurile sau vegetaţia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta.

In caz contrar, sanctiunile aplicate se incadreaza intre 3.000 si 6.000 de lei – pentru persoanele fizice, si între 25.000 si 50.000 de lei, pentru persoane juridice.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.