CAMERELE AGRICOLE: Noi reguli de organizare

O Ordonanta de Urgenta modifica legile anterioare de infiintare si functionare a camerelor agricole.

Guvernul a aprobat actul normativ in ultima sedinta. Ordonanta pentru modificarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala si a Legii nr. 122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala va imbunatati „organizarea si desfasurarea efectiva a etapelor premergatoare infiintarii camerelor agricole la nivel judetean, precum si pentru inlaturarea unor deficiente de ordin normativ, care au privit reglementarea statutului, atributiilor si a categoriilor de membri ai viitoarelor camere agricole”, se arata intr-un comunicat remis de MADR.

Astfel, atributiile camerelor agricole judetene constau, in principal, in oferirea de asistenta tehnica si consiliere producatorilor agricoli in vederea absorbtiei fondurilor europene, organizarea de activitati de popularizare si asistenta tehnica de specialitate prin infiintarea de loturi demonstrative, demonstratii practice, targuri, expozitii, festivaluri, seminare, simpozioane etc.

De asemenea, camerele agricole vor asigura asistenta tehnica de specialitate, economica si manageriala persoanelor care desfasoara activitati in domeniile agricole si conexe, in aplicarea tehnologiilor agricole moderne si a metodelor noi de conducere a fermelor in scopul eficientizarii activitatilor la nivel de ferma. Totodata, camerele agricole judetene vor colabora cu institutiile de invatamant si cercetare agricola in scopul realizarii transferului tehnologic si diseminarii rezultatelor cercetarii aplicative in agricultura prin elaborarea si distribuirea gratuita de tehnologii de cultura si de cresterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model, etc.

Comitetul Judetean de Initiativa se va constitui prin ordin al prefectului si va fi format din 11 membri: un reprezentant desemnat de MADR; un reprezentant desemnat de Inspectoratul teritorial silvic; un reprezentant al Prefecturii; 7 reprezentanti ai formelor asociative din agricultura; un reprezentant al Asociatiei Comunelor din Romania. In situatia in care se inregistreaza mai mult de 7 nominalizari din partea formelor asociative, desemnarea membrilor se face prin tragere la sorti, de catre o comisie numita de prefect. Organele de conducere ale Camerei Agricole Judetene, constituite in urma alegerilor, sunt: colegiul judetean si biroul permanent al colegiului judetean.

Comitetele judetene de initiativa vor organiza primele alegeri pentru constituirea Camerelor Agricole in maxim 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta. Sectiile de votare se vor organiza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale.

Vor putea fi membri ai camerelor agricole judetenei: membri individuali (fermieri persoane fizice sau juridice, care desfasoara activitati in agricultura si conexe, cu sediul in judetul respectiv; medicii veterinari, si membri colectivi (asociatiile profesionale din domeniul agricol si conexe, inregistrate la nivel judetean, precum si grupuri de producatori; patronate si sindicate din domeniul agricol; cooperative agricole; ocoalele silvice ale proprietarilor de paduri si ale composesoratelor; colegiul medicilor veterinari; institutii de invatamant si/sau cercetare agricola).

Colegiul judetean al camerelor agricole va fi format din 25 de membri: – 8 locuri pentru reprezentantii asociatiilor profesionale (anterior erau 10); – 2 locuri pentru patronate; – 2 locuri pentru sindicate; – 2 locuri pentru cooperative; – 1 loc pentru reprezentantii proprietarilor de paduri si ai composesoratelor; – 1 loc pentru reprezentantii statiunilor de cercetari sau invatamant agricol; – 4 locuri pentru reprezentantii aleși ai fermierilor (anterior erau 3); – 4 locuri pentru reprezentantii aleși ai fermierilor cu varsta pana la 35 de ani (anterior erau 3); – 1 loc pentru medicii veterinari.

Mandatul persoanelor alese in Camerele agricole este de 4 ani (anterior era de 5 ani), cu exceptia mandatului primelor organe de conducere, a carui durata este de un an. Personalul va fi preluat de la actualele camere agricole judetene.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.