UE: Echipament obligatoriu pentru autovehicule

Proprunerea Comisiei Europene are drept scop atenuarea consecintelor accidentelor rutiere.

Pentru a ajuta la atenuarea consecintelor accidentelor rutiere grave din UE, Comisia Europeana a adoptat doua propuneri pentru a asigura ca autovehiculele sa apeleze automat serviciile de urgenta in cazul unui accident grav. Sistemul eCall apeleaza automat 112 – numarul european unic de urgenta – in cazul unui accident grav. El transmite serviciilor de urgenta locul in care se afla vehiculul, chiar in cazul in care conducatorul auto este inconstient sau in imposibilitatea de a efectua un apel telefonic. Se estimeaza ca sistemul ar putea contribui la salvarea a pana la 2.500 de vieti pe an.

 

Cum functioneaza sistemul eCall

Sistemul eCall se declanseaza automat de indata ce senzorii instalati in vehicul detecteaza un accident grav. Odata declansat, sistemul apeleaza numarul european de urgenta 112, stabileste o legatura telefonica cu centrul corespunzator de preluare a apelurilor de urgenta si transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care a avut loc, pozitia exacta a vehiculului accidentat si directia deplasarii (informatie esentiala in cazul in care accidentul s-a produs pe o autostrada sau intr-un tunel). Un apel eCall poate fi declansat si manual, prin simpla apasare a unui buton din interiorul autovehiculului, de exemplu de catre un martor la un accident grav.

Acest proiect de act legislativ va prevedea obligatia ca incepand cu octombrie 2015 toate modelele noi de vehicule de pasageri si de vehicule usoare sa fie echipate cu sistemul eCall 112 si sa fie creata infrastructura necesara pentru preluarea si gestionarea adecvata a apelurilor sistemului eCall in centre de preluare a apelurilor de urgenta – asigurand compatibilitatea, interoperabilitatea si continuitatea serviciului eCall la nivelul UE.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul responsabil de sectorul transporturilor, a declarat: „Anul trecut, 28.000 de persoane si-au pierdut viata si 1,5 milioane de persoane au fost accidentate pe drumurile UE. Atunci cand are loc un accident, fiecare minut conteaza pentru a oferi ajutor victimelor. Tehnologia eCall are un mare potential de a salva vieti, prin reducerea in mod dramatic a timpului pana la interventia serviciilor de urgenta, iar acest efect se obtine in intreaga UE”.

Pe langa beneficiile in materie de siguranta rutiera, sistemul eCall va avea un impact semnificativ si asupra reducerii congestionarii rutiere cauzate de accidente. Se pregateste cadrul legislativ european pentru ca sistemul eCall sa fie obligatoriu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.