Ce s-a intamplat cu DOLARUL, EURO si celelalte VALUTE

De la inceputul lui iunie se observa o tendinta de scadere a monedei elvetiene fata de cea europeana, cotatiile de pe pietele internationale crescand de la 1,03 la aproape 1,08 franci/euro.

Aceasta evolutie se datoreaza interventiilor discrete ale Bancii Nationale a Elvetiei, cu scopul de a deprecia francul pentru a sprijini exporturile helvete, care au suferit foarte mult dupa decizia de renuntare, la mijlocul lui ianuarie, la pragul de apreciere de 1,20 franci/euro. 
 
In scurt timp, moneda elvetiana a scazut sub pragul de 1 franc/euro, afectandu-i pe cei care optasera, in urma cu cativa ani, pentru creditele in franci.
 
Masurile BNE au determinat o crestere a rezervelor sale valutare in iulie cu 15,8 miliarde franci, la 531,8 miliarde franci.
 
In Romania, francul a atins, in 23 ianuarie, un maxim istoric de 4,5817 lei, dupa ce la finalul anului trecut media fusese de 3,7273 lei.
 
In perioada analizata, media francului elvetian a coborat de la 4,1532 la 4,1101 lei, minimul ultimelor cinci luni, mai jos cu peste sase bani fata de finalul lui iulie.
 
Aprecierea francului din ultimele luni nu a avut efecte doar in Romania, ea afectand si alte state din regiune. 
 
In Polonia, de exemplu, saptamana trecuta, Seimul, camera inferioara a Parlamentului, a aprobat legea conversiei creditelor acordate in franci elvetieni, ceea ce a avut ca efect imediat scaderea actiunilor bancilor dar si iesiri de capital, moneda locala depreciindu-se de la 4,13 la aproape 4,20 zloti.
 
Cursul euro a avut o tendinta ascendenta, el crescand de la 4,4041 lei, minimul ultimelor trei luni, la 4,4128 lei, la finalul perioadei, cand tranzactiile s-au realizat intr-un culoar foarte ingust, cuprins intre 4,4090 si 4,4160 lei.
 
Evolutia pozitiva ar trebui sa continue si luna aceasta, eventualele corectii negative fiind consecinta factorilor externi, cursul euro urmand sa fluctueze, probabil, intre 4,37 si 4,46 lei, culoar care se incadreaza in limitele acceptate de BNR.
 
Leul va fi protejat de cresterea intrarilor de numerar la casele de schimb valutar, de politica monetara a BNR, prin dobanda sa cheie, care este de 1,75%, fata de aproape 0% in zona euro sau SUA, dar si de parcursul pozitiv al economiei.
 
Media dolarului american a avut o tendinta de crestere, de la 4,0136 lei, la inceputul perioadei, la 4,0631 lei, la jumatatea ei.
 
Vinerea trecuta, cursul a fost stabilit la 4,0407 lei, intr-o sedinta in care cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 4,019 si 4,063 lei.
 
Perechea euro/dolar a fluctuat intre 1,0849 si 1,0996 dolari, pietele americane inchizand vineri la 1,0963 dolari.
 
Tendinta pe termen mediu este una de apreciere a dolarului, investitorii asteptand ca Rezerva Federala americana sa majoreze dobanzile, dupa ce rata somajului din SUA a scazut luna trecuta la 5,3%, minimul ultimelor sapte luni.
 
Lira sterlina, la cursul BNR, era vineri, 07 august, in scadre cu 0,0538 lei. Mai exact, cursul BNR de vineri arata ca lira sterlina era la nivelul a 6,2717 lei, in rimp ce joi ajunsese la 6,3255 lei, tot in scadre fata de ziua precedenta. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.