CE se intampla cu EURO, cu DOLARUL si FRANCUL ELVETIAN

Evolutia de saptamana trecuta a monedei nationale a fost influentata, in principal, de factorii externi, precum criza din Ucraina sau deciziile privind conditiile impuse Greciei pentru achitarea datoriei sale uriase.

Perioada a inceput pe apreciere pentru euro, care de la 4,4143, in 6 februarie, a crescut miercuri la 4,4420 lei. A doua zi, media a avut un scurt recul, ea coborand la 4,4316 lei, ca efect a scaderii aversiunii fata de risc, dupa anuntul privind incheieri unui nou acord de armistitiu intre guvernul de la Kiev si insurgentii din Donbas.

Finalul saptamanii a fost unul negativ, cursul crescand la 4,4408 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,4350 si 4,4460 lei iar cotatiile de la inchidere se aflau peste pragul de 4,44 lei.

Leul nu a profitat de anuntul privind cresterea anul trecut a PIB-ului Romaniei cu 2,9%, in termeni reali, dupa ce in ultimul trimestru avansul economiei a incetinit la 0,5% fata de perioada similara din 2013.

In schimb, PIB-ul zonei euro a crescut in ultimele trei luni din 2014 cu 0,9%, in principal datorita Germaniei.

INS a anuntat, de asemenea, ca preturile de consum au crescut luna trecuta cu 0,4% atat fata decembrie cat si fata de prima luna a anului trecut, inflatia pe ultimele 12 lunii fiind de 1%.

Reamintim, ca la inceputul lunii, cand dobanda de politica monetara a fost coborata de la 2,5 la noul minim istoric de 2,25%, BNR a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

Media monedei elvetiene, care afecteaza buzunarele a multor romani, a scazut de la 4,2451 la 4,1904 lei, ca efect al deprecierii acesteia fata de euro la 1,06 franci.

Cursul dolarului american a crescut spectaculos la inceputul saptamanii, la 3,93 lei, fata de 3,8583 lei la finalul celei precedente, dar a incheiat perioada precedenta la 3,8927 lei.

In perioada urmatoare, raportul euro/leu se va mentine probabil in jurul valorii de 4,44 lei, nivel care ar trebui sa multumeasca exportatorii, care se vor confrunta in scurt timp cu ieftinirea produselor din zona euro, in conditiile in care moneda unica va scadea, pana la sfarsitul anului spre paritatea cu dolarul american.

Perechea euro/dolar a avut o evolutie ascendenta, de la 1,1256 dolari ea crescand vineri pana la 1,1442 dolari, cand pietele americane s-au inchis la 1,1393 dolari.

Cresterea euro s-a datorat avansului luat de PIB-ul zonei, insa entuziasmul investitorilor a fost temperat de faptul ca de la inceputul lunii viitoare va debuta programul de relaxare cantitativa al BCE.

Acesta are o valoare de peste 1.000 miliarde de euro, i-ar prin intermediul lui vor fi achizitionate, pana in septembrie 2016, obligatiuni ale statelor din zona euro, cu scopul de a sustine economia si de a provoca cresterea preturilor. Insa infuzia de lichiditate va avea ca efect colateral deprecierea euro.

Pietele asteapta, pentru astazi, finalizarea discutiilor dintre Atena si Eurogrup, in privinta modului in care va continua programul de iesire din criza financiara a Greciei, dupa ce alegerile au fost castigate de Syriza, partid antiausteritate.

Analiza cuprinde perioada 9 – 13 februarie

Analiza valutara realizata de DOMUS M&D

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.