DOLARUL, in PICAJ

Publicarea datelor privind crearea de noi locuri de munca in sistemul particular din SUA, a avut ca efect deprecierea semnificativa a dolarului fata de euro.

Ccursul dolarului american a scazut de la 4,1296 la 4,0320 lei, minimul ultimelor trei luni, cotatiile din piata valutara coborand de la 4,077 la 4,019 lei.
 
Reamintim ca acum doua luni, inainte de majorarea dobanzii de catre Fed, dolarul a atins un maxim istoric de 4,2220 lei.
 
Chiar daca in ianuarie au fost create 205.000 noi locuri de munca, fata de 267.000 in decembrie, investitorii au fost nemultumiti de aceste date. Ele s-au adaugat la datele care reflecta incetinirea productiei industriale, indicele ISM coborand de la 55,3 la 53,5.
 
Aceste informatii s-au reflectat instantaneu pe pietele financiare, unde euro miercuri a taşnit de la 1,09 la 1,1080 dolari. 
 
Ieri, a fost atins un maxim de 1,1219 dolari, ca o consecinta a declaratiilor lui William Dudley, membru al Rezervei Federale americane, care aratau ca incetinirea economiei mondiale şi aprecierea dolarului pot modifica politica bancii centrale a SUA.
 
Pietele aşteapta cu mare interes publicarea astazi de catre Departamentul Muncii al SUA cifrele oficiale ale pietei muncii. 
 
Acesti indicatori sunt printre cei mai importanti atunci cand Fed isi stabileste politica monetara.
 
Cursul euro a scazut de la 4,5137 la 4,5086 lei, in conditiile in care se inmulteau plasamentele in activele riscante, care aduc randamente mai mari, investitorii considerand ca Fed nu va majora dobanda in martie, asa cum se anticipa pana de curand.
 
Moneda elvetiana si-a continuat raliul depreciativ fata de euro si se tranzactiona intre 1,114 si 1,12 franci/euro. In aceste conditii media a scazut de la 4,0633 la 4,0279 lei, minim al ultimelor circa cinci luni.
 
Leul va fi protejat de tentativele speculative de catre BNR, care va pastra dobanda sa de politica monetara la 1,75%, asa cum arata si un sondaj realizat printre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
 
La aceasta se adauga cresterea PIB, care conform previziunilor de iarna ale Comisiei Europene ar urma sa urce anul acesta la 4,2%, pentru a scadea anul viitor la 3,7%, in timp ce cresterea economica din zona euro este prognozata la 1,7 % iar a UE la 1,9%.
 
 
Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.