DOLARUL, la un nou minim, EURO, in usoara crestere

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a transmis ieri, la deschiderea conferintei de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, mesaje de atentionare clasei politice, asupra efectelor care le pot avea adoptarea unor legi populiste intr-un an in care traversam „ape inca necutreierate”, referindu-se la evolutiile externe.

„Anumite propuneri legislative recente risca sa incalce dreptul de proprietate, sa contrazica fundamentele unei economii de piata, sa creeze instabilitate”, a declarat Isarescu.
 
Domnia sa a aratat ca Raportul din acest an cuprinde doua riscuri noi, pe langa cele sase incluse in rapoartele anterioare, respectiv unul sistemic sever intern si un altul sistemic ridicat extern, care vizeaza posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.
 
Guvernatorul BNR a afirmat ca „in ultimele sase luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar, prin interventia in contractul dintre banci si clienti. Una dintre ele este Legea darii in plata”. 
 
Pentru a puncta apoi ca „stim ca exista si alte initiative legislative care afecteaza stabilitatea. Putem considera ca este un an electoral si astfel de initiative apar, dar problema de fond ramane”.
 
Revenind la piata valutara, perechea euro/dolar a avut din nou o evolutie stearsa, in conditiile in care este asteptata votarea, in Camera Deputatilor, a formei finale a Legii Darii in plata.
 
Cursul euro a crescut de la 4,4658 la 4,4668 lei, intr-o sedinta in care culoarul de tranzactionare a fost aproape inexistent, 4,4660 – 4,4690 lei.
 
Dolarul american a facut un pas mare inapoi, cursul coborand de la 3,9322 la 3,9186 lei, un nou minim al ultimelor cinci luni.
 
Media monedei elvetiene, care stagna pe pietele internationale la 1,088 – 1,091 franci/euro, a crescut de la 4,0946 la 4,1016 lei.
 
Perechea euro/dolar a crescut ieri dimineata pe pietele asiatice la 1,1454 dolari, cotatie care nu a mai fost atins de la jumatatea lui octombrie trecut, minimul zilei fiind de 1,1362 dolari.
 
Deprecierea dolarului este consecinta tonului foarte prudent privind cresterea dobanzilor pe l-au avut oficialii Rezervei Federale americane la intanirea Comitetului sau monetar de luna trecuta.
 
Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.