DOLARUL va atinge, in 2016, noi maxime!

Cresterea consistenta a cererii venita pe final de an din partea comerciantilor, a provocat scaderea leului fata de principalele valute.

In ultima sedinta a anului trecut cursul euro a fost stabilit la 4,5245 lei, mai sus cu 4,24 bani fata finalul anului trecut, cel al dolarului la 4,1477 lei, in crestere cu aproape 47 bani, iar cel al francului elvetian la 4,1757 lei, aprecierea fiind de 45 de bani comprativ cu ultima sedinta din 2014.

Anul trecut a fost unul al recordurilor negative pentru leu, dolarul atingand, in 3 decembrie, un maxim istoric de 4,4220 lei, iar francul elvetian unul de 4,5817 lei, in 23 ianuarie. La randul sau, euro a atins, in 29 decembrie, maximul ultimilor doi ani de 4,5381 lei.

Vedeta acestui an va fi dolarul american, care va beneficia de noua politica monetara a Rezervei Federale americane. Aceasta a inceput, la jumatatea lunii trecute, un proces de majorare a dobanzii, dupa o pauza de circa zece ani.

Analistii anticipeaza, pentru finalul anului, un nivel al dobanzii de peste 1%, care va contrasta cu cea din zona euro, care este de circa 0%. La fragilizarea euro contribuie si injectia de lichiditate, 60 miliarde euro/luna, din partea BCE care are scopul de sprijini economia zonei.

Estimarea pentru acest an din partea Comisiei Nationale de Prognoza este de 4,44 lei/euro, respectiv 3,93 lei/dolar, iar la stabilirea bugetului de stat s-a luat in calcul o medie 4,44 lei/euro.
Banca centrala va lupta in acest an, pe langa deflatie, cu cresterea exploziva a importurilor, iar pentru a tine sub control deficitul comercial ar putea permite o largire a culoarului de fluctuatie al euro, care ar putea depasi, sporadic, pragul de 4,6 lei, sau chiar pe cel de 4,7 lei.

Majoritatea analistilor considera ca BNR va mentine dobanda sa de politica monetara la minimul istoric de 1,75%, existand si posibilitatea reluarii ciclului de crestere, pentru a incetini cresterea consumului si supraincalzirea economiei. O astfel, de masura este necesara dupa scaderea TVA.

In privinta cursului francului, este posibil ca Banca Nationala a Elvetiei sa revina la o politica de slabire a monedei, dupa ce la inceputul anului trecut a scurtcircuitat pietele renuntand la pragul de apreciere de 1,20 franci/euro, decizia care a afectat exporturile elvetiene.

Perechea euro/dolar a incheiat anul pe pietele americane la 1,0855 dolari, fata de 1,2150 dolari, la finalul lui 2014, infirmand prognozele de la inceputul anului, care vedeau perechea la 1,18 dolari.

Analistii de la Goldman Sachs estimeaza o apreciere a dolarului de 14%, pana la finalul lui 2017, in concordanta cu diferentialul de politica monetara care exista intre BCE si Fed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.