Euro s-a oprit la 4,55, de mai mult de o luna

Leul a avut o evolutie linistita in perioada analizata, culoarul de tranzactionare al raportului fata de euro reducandu-se, in unele sedinte, sub jumatate de ban.

Cursul monedei unice a scazut de la un maxim 4,5507 la 4,5443 lei, la finalul intervalului, cand a profitat de conjunctura favorabila din regiune, dupa ce in zilele anterioare ignorase aceasta tendinta.

Tranzactiile din ultima sedinta a perioadei s-au realizat intre 4,542 si 4,55 lei, seara euro revenind spre 4,55 lei, prag in jurul caruia fluctueaza de mai bine de o luna.

In lipsa unor evenimente externe importante, care sa influenteze aversiunea fata de risc ale investitorilor, este de asteptat ca euro sa se mentina in apropierea nivelului de 4,55 lei.

Principalul pericol pentru leu este reprezentat de politica fiscala si salariala a PSD-ALDE care, conform ultimelor estimari ale Comisiei Europene, va duce la o majorare a deficitului bugetar la 3,5%, in conditiile in care cresterea economica a Romaniei din acest an va fi de circa 4% fata de proiectia guvernamentala foarte optimista de 5,2%.

Odata trecut momentul alegerilor prezidentiale din Franta, ieri Emmanuel Macron preluand oficial functia la Palatul Élysée, dolarul american a reinceput sa se apreciee pe pietele internationale. Astfel, cursul acestuia a crescut pana la 4,1876 pentru a incheia perioada la 4,18 lei, cand cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 4,158 si 4,188 lei.

Moneda elvetiana si-a continuat deprecierea fata de euro si a scazut aproape de 1,10 franci/euro, nivel care se mai inregistra in septembrie trecut. In aceste conditii, media a coborat de la 4,1845 lei, la inceputul perioadei, la 4,1483 lei, la finalul ei.

Perechea euro/dolar s-a miscat intre 1,0854 si 1,1022 dolari, maxim atins imediat dupa anuntarea victoriei lui Emmanuel Macron. La sfarsitul intervalului, euro s-a tranzactionat intre 1,0856 si 1,0934 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,0932 dolari.

Tranzactiile de la finalul perioadei au fost influentate de publicarea datelor privind inflatia din SUA, unul din principalii indicatori luati in calcul de Rezerva Federala americana atunci cand stabileste nivelul dobanzii sale de politica monetara. Astfel, cresterea preturilor a incetinit luna trecita la 2,2% fata de 2,7% din februarie, care a fost maximul ultimilor cinci ani.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.